Veliko ljudi, ki je pobegnilo iz Mosula, se je zateklo v begunsko taborišče na obrobju kurdskega mesta Arbil. Foto: Reuters
Veliko ljudi, ki je pobegnilo iz Mosula, se je zateklo v begunsko taborišče na obrobju kurdskega mesta Arbil. Foto: Reuters

Islamski skrajneži so v nedeljo dosegli pomembne zmage proti kurdskim silam. Na vzhodu Iraka so zavzeli še dve naftni polji, ki sta v bližini naftovoda, ki Irak povezuje s Turčijo. Kurdska vojska se je predtem bojevala za naftna polja, a se je nato po hudih bojih s skrajneži iz regije Samar umaknila.

Borci Islamske države, ki je bila prej znana kot Islamska država Iraka in Levante, so zavzeli tudi mesto Sinjar v bližini Sirije in več obmejnih vasi, ki jih večinoma naseljujejo pripadniki verske skupine Jezidi. V mestih severno od milijonskega mesta Mosul se je razširila panika, zato številni bežijo v sosednja kurdska avtonomna območja. Pripadniki Islamske države so že na začetku junija zavzeli Mosul, ki je okoli 400 kilometrov severno od Bagdada. Trenutno tako prevladujejo v večini severnega in zahodnega dela države.

Kurdi so nadzor nad jezom prepustili brez boja
Sunitski borci so v 24-urni ofenzivi prevzeli nadzor tudi nad jezom Mosul, kar jim daje možnost, da lahko poplavijo pomembna iraška mesta ali pa zadržijo vodo in s tem močno prizadenejo kmete. Kurdske oborožene milice, znane kot pešmerga, so nadzor nad jezom prepustile brez boja.

V regijah, ki so pod njihovim nadzorom, se nadaljuje nasilje proti vsem drugače mislečim. Skoraj vsi kristjani so zaradi zavzetja Mosula od tam pobegnili. Po podatkih ZN-a je po novih osvojitvah sunitskih skrajnežev svoje domove zapustilo 200.000 ljudi. Posebni odposlanec ZN-a za Irak Nickolay Mladenov je opozoril, da mesto Sinjar doživlja humanitarno tragedijo, zato je izrazil "globoko zaskrbljenost za varnost vseh civilistov". "Nujno potrebujejo vodo, hrano in zdravila," je dejal in dodal, da je veliko tistih, ki so pobegnili, našlo zatočišče v bližnjih gorah, kjer pa prav tako niso varni.