Sebastian Kurz in Christian Strache. Želja prvega je, da bi novo avstrijsko vlado dobili do božiča. Foto: EPA
Sebastian Kurz in Christian Strache. Želja prvega je, da bi novo avstrijsko vlado dobili do božiča. Foto: EPA

Pogovori, ki sta se jih na obeh straneh udeležili petčlanski delegaciji, so trajali približno dve uri in pol. Kurz in Strache sta po koncu dejala, da je bilo ozračje pozitivno in da so dobro začeli.

Kurz je pojasnil, da so v sredo govorili predvsem o časovnem razporedu prihodnjih dni in tednov, saj gre po njegovih besedah vendarle za "relativno zapleten proces". Naslednja koalicijska pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek, ko se bodo sestali strankarski strokovnjaki za davke, pridružili naj bi se jim tudi strokovnjaki finančnega ministrstva.

Mandatar za sestavo vlade, 31-letni Kurz, je dan pred začetkom pogajanj izrazil željo, da bi novo koalicijsko vlado sestavili najpozneje do božiča. Danes je izrazil željo po pogajanjih brez zastojev, a hkrati poudaril, da ima kakovost prednost pred hitrostjo pogajanj.

FPÖ zahteva mesto notranjega ministra
Predsednik svobodnjakov, 48-letni Strache, je pred današnjimi pogovori izrazil predvsem željo po enakopravnih pogovorih. FPÖ je kot pogoj za vstop v koalicijo že zahtevala položaj notranjega ministrstva. Stranki imata sicer dokaj podobna programa. Druži ju predvsem želja, da bi naredili konec nezakonitim migracijam in avstrijski socialni sistem naredili manj privlačen za priseljence. Prav tako stranki zagovarjata znižanje davkov, predvsem za tiste z najnižjimi prihodki.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je ob koalicijskih pogajanjih v Avstriji opozoril, da imajo politiki veliko odgovornost pri ohranitvi odprte družbe do beguncev. Po "intenzivni in deloma ostri predvolilni kampanji" mora biti zdaj politična razprava vodena z občutkom, je opozoril UNHCR in glede zaščite beguncev pozval h konstruktivnim rešitvam.

Socialdemokrati se umikajo v opozicijo
ÖVP je na predčasnih parlamentarnih volitvah 15. oktobra prejel 31,5 odstotka glasov oziroma 62 sedežev v parlamentu, svobodnjaki pa so bili tretji s 26 odstotki in bodo imeli 51 poslancev. Na drugo mesto so se uvrstili dosedanji koalicijski partnerji ljudske stranke, socialdemokrati, s 26,9 odstotka. Ti so že sporočili, da se umikajo v opozicijo.

Če bodo koalicijska pogajanja uspešna, bodo svobodnjaki tretjič v avstrijski vladi. Prvič so bili v vladi skupaj s SPÖ-jem pred približno 30 leti, nato pa znova pred 15 leti z ljudsko stranko.