Kurz bo z 31-leti postal najmlajši evropski voditelj. Foto: Reuters
Kurz bo z 31-leti postal najmlajši evropski voditelj. Foto: Reuters

Van der Bellen je mandat Kurzu podelil na krajši slovesnosti v Hofburgu, potem ko so bili v četrtek zvečer objavljeni dokončni uradni izidi nedeljskih parlamentarnih volitev.

ÖVP je podprlo 31,5 odstotka odstotka Avstrijcev, socialdemokrati (SPÖ) so dobili 26,9 odstotka glasov, svobodnjaki (FPÖ) pa 26 odstotka. V parlament sta se uvrstili še stranki Neos in Lista Pilz s 5,3 odstotka in 4,4 odstotka glasov podpore.

"Na podlagi volilnega izida vas pooblaščam, spoštovani zunanji minister in vodja ÖVP-ja Sebastian Kurz, da kot predsednik stranke, ki je osvojila največ glasov, sestavite predlog za oblikovanje nove zvezne vlade. Kot predsednik pa bom pri oblikovanju vlade posebej pozoren na to, da bodo v ospredju skupni interesi Avstrije in njenih prebivalcev," je Kurzu dejal Van der Bellen.

Poudaril pomen integracije in kulture govora
Še posebej je predsednik poudaril pomen evropske politike, integracijske politike, znanosti in okoljske politike. Izrazil je tudi prepričanje, "da mora politika znova najti kulturo govora in zaupanja, predvsem medsebojnega spoštovanja". K temu spada tudi vsebinski dialog z opozicijo. Poudaril je še, da mora biti Avstrija tudi v prihodnje močna država v središču Evrope in Evropske unije.

Od nove vlade pričakuje, da kot prihodnja predsedujoča država v drugi polovici prihodnjega leta ne bo le jasno podprla pripadnosti Evropi, ampak da bo igrala tudi dejavno vlogo pri vzpostavljanju prihodnje, skupne Evrope. Pri tem je pozdravil napoved Sebastiana Kurza, da bo proevropskost ena temeljnih usmeritev nove vlade.

V Avstriji 80-odstotna volilna udeležba
Kurz po zeleni luči predsednika začenja sestavo koalicije
V Avstriji 80-odstotna volilna udeležba
Kurz po zeleni luči predsednika začenja sestavo koalicije