Kurz je po vzporednih volitvah dejal, da se bo glede koalicije pogovoril z vsemi strankami, ki so vstopile v parlament. Foto: Reuters
Kurz je po vzporednih volitvah dejal, da se bo glede koalicije pogovoril z vsemi strankami, ki so vstopile v parlament. Foto: Reuters
Heinz-Christian Strache, Christian Kern, Sebastian Kurz
Voditelji treh najmočnejših strank so nasmejani nastopili v prvem televizijskem nastopu po koncu volitev. Foto: Reuters
Kurz neuradno novi kancler
Vzporedne volitve v Avstriji Kurzu napovedujejo zmago
Parlamentarne volitve v Avstriji

Delni izidi uvrstitev v parlament napovedujejo še stranki Neos s 5,1 odstotka in listi Pilz s 4,3 odstotka glasov. Stranka Zelenih je neuradno za las ostala brez uvrstitve v parlament, saj je osvojila 3,9 odstotka glasov, za vstop pa je treba doseči mejo štirih odstotkov, poroča ORF.

Ljudska stranka naj bi imela v parlamentu 62 poslancev. Socialdemokrati naj bi dobili 52 sedežev, svobodnjaki 51. Neos naj bi imel deset poslancev, lista Pilz pa osem.

Dokončno bodo volitve potrdili v četrtek, ko bodo prešteli še 890.000 poštnih glasovnic.

Voditelji molčečni glede koalicije
"Seveda si želim vzpostaviti stabilno vlado. Če to ne bo mogoče, so na voljo tudi druge možnosti," je glede koalicije za ORF povedal Kurz in tako dopustil tudi teoretične možnosti za oblikovanje manjšinske vlade, poroča Reuters. Dodal je, da se namerava pogovoriti z vsemi parlamentarnimi strankami, vendar bo najprej počakal na preštetje poštnih glasov, ki se začne v ponedeljek.

Vodja socialdemokratov Kern ni želel povedati, ali se stranka seli v opozicijo ali želi sodelovati v vladi. Je pa potrdil, da kljub porazu na volitvah namerava ostati na čelu stranke.

Kurz: Priložnost za resnično spremembo
Kurz, ki se mu po vzporednih volitvah nasmiha kanclerski položaj, je dejal, da je izid volitev priložnost za resnično spremembo. Pred svojimi privrženci je zatrdil, da bo delal s polno močjo in da želi v državi uvesti nov slog ter novo kulturo. Naloga ÖVP-ja je, da v sodelovanju z drugimi državo pozitivno spremeni, je dejal in dodal, da so mu volivci naložili veliko odgovornost. "To odgovornost sprejemam z veliko ponižnostjo," je dejal.

Mandat za sestavo vlade bo zmagovalcu volitev sicer podelil predsednik republike Alexander Van der Bellen. Ta je v prvi izjavi dejal, da je treba počakati na končne izide, ki bodo po napovedih znani v četrtek, in če se bo potrdila zmaga ljudske stranke, bo mandat za sestavo vlade podelil Kurzu, s čimer bi ta postal najmlajši evropski državni voditelj.

Upokojenec v Hartbergu poskusil zažgati volišče
Avstrijska tiskovna agencija APA poroča o incidentu, v katerem je 77-letni upokojenec v mestu Hartberg na avstrijskem Štajerskem pred voliščem razlil gorivo in ga poskušal zažgati. Namero so mu preprečili mimoidoči. 77-letnik je nato predsedniku tamkajšnje volilne komisije grozil z nožem. Policija je moškega že prijela in preiskuje podrobnosti dejanja.

Politiki pozvali h glasovanju
Dozdajšnji kancler Kern je po oddaji glasu na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook pozval k udeležbi na volitvah. "Zelo pomembno je, da greste na volišča in odločite, kaj se bo zgodilo z državo, saj bo v nasprotnem primeru nekdo drug odločil namesto vas," je dejal premier.

H glasovanju sta pozvala tudi Kurz in predsednik Van der Bellen, ki zatrjuje, da zanj volilna pravica ni luksuz, temveč obveza. Pojasnil je, da bo v torek aktualna vlada v skladu z zakonom ponudila svoj odstop, nato pa jo bo prosil, naj naloge opravlja do imenovanja nove. Predsednik verjame, da bo Avstrija dobila proevropsko vlado, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Razpad koalicije privedel do predčasnih volitev
Redne volitve bi morale biti jeseni prihodnje leto, a je razpad velike koalicije med Kernovimi socialdemokrati (SPÖ) in ÖVP-jem privedel do predčasnih volitev.

Kurz neuradno novi kancler
Vzporedne volitve v Avstriji Kurzu napovedujejo zmago
Parlamentarne volitve v Avstriji