Prokurdske sile SDF so v četrtek zavzele zračno oporišče Menagh v severnem Alepu. Predtem so ga nadzorovali islamisti iz Ahrar al Šama in lokalne FSA brigade. V soboto je turška vojska iz svojega ozemlja začela s topništvom obstreljevati sicer uničeno letališče, ki je bilo pred vojno predvsem helikoptersko oporišče sirske vojske. Foto: Reuters
Prokurdske sile SDF so v četrtek zavzele zračno oporišče Menagh v severnem Alepu. Predtem so ga nadzorovali islamisti iz Ahrar al Šama in lokalne FSA brigade. V soboto je turška vojska iz svojega ozemlja začela s topništvom obstreljevati sicer uničeno letališče, ki je bilo pred vojno predvsem helikoptersko oporišče sirske vojske. Foto: Reuters
false
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je na konferenci v Münchnu v ruščini izjavil: "Zdrsnili smo v čase nove hladne vojne." Pri tem pa je očitno nastala napaka v prevodu, saj so v angleškem prevodu na spletni strani ruske vlade uporabili sedanjik: "Naglo drsimo v čase nove hladne vojne." Foto: Reuters
Lavrov, Steinmeier
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier menita, da je polovična možnosti, da bi se napadi v Siriji umirili že naslednji teden. Foto: Reuters
false
Foto: Reuters
false
Turčija in Savdska Arabija razmišljata o kopenskem posegu v sirsko vojno. Foto: EPA
false
Savdska letala prihajajo v Incirlik, glavno turško oporišče, iz katerega vzletajo letala držav članic mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki v Siriji obstreljujejo cilje IS-ja. Med drugim ga uporabljajo ZDA, Velika Britanija in Francija. Foto: EPA
Rusija: Dogovor o začasnem prenehanju spopadov lahko spodleti
Medvedjev: Smo v novi hladni vojni

Ravno danes je agencija Reuters objavila posnetke iz okolice Damaska in Homsa, kjer se zračni napadi na mesta nadaljujejo. Rusija je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA kljub dogovoru o prekinitvi sovražnosti v Siriji v tednu dni nadaljevala obstreljevanje ciljev v tej državi. Napade nadaljuje tudi Turčija, ki obstreljuje kurdske sile v Siriji.

Ponoči so ruska letala na severu Sirije, kjer ob ruski podpori poteka obsežna ofenziva režimskih sil, izvedla najmanj 12 napadov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu. Tokrat obstreljevano območje naj bi bilo pod nadzorom teroristov Fronte Al Nusre, sirske veje Al Kaide, a tam so tudi zmerni uporniki in Svobodna sirska vojska. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na vprašanje novinarjev, kolikšne so možnosti za končanje spopadov v Siriji naslednji teden, odgovoril: "49-odstotne." Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier pa jih je ocenil nekoliko višje, na 51 odstotkov.

Obstreljevanja in napadi se nadaljujejo
Sirska vojska je zavzela več manjših mest v okolici Alepa. Po poročanju sirske državne televizije je zavzela vas Al Tamura, ki leži nad mesti Anadan, Hayan in Haritan - ta so bila v zadnjih dneh izpostavljena silovitemu bombardiranju in so v skoraj petletni sirski vojni postala sestavni del fronte. Sirska vojska je napovedala močno ofenzivo na trgovsko in strateško pomembno mesto Alep, s katero želi zapreti povezave med Turčijo in uporniškimi skupinami.

Turško granatiranje kurdskih osvojitev
Po poročanju agencije Reuters naj bi sirska vojska napredovala tudi pri zavzetju mesta Raka, ki velja za oporišče IS-ja. Agencija se sklicuje na neimenovan vojaški vir, ki je potrdil, da je vojska zavzela več položajev džihadistov med pokrajinama Hama in Raka. Turške sile so v soboto s topništvom napadle zračno oporišče Menagh v Siriji in mesto Azaz na severu države, ki so jo zavzeli kurdski borci (PYD), je potrdil turški premier Ahmet Davutoglu. Turška vojska je medtem potrdila, da so s topništvom obstreljevali tudi položaje režimskih sil v pokrajini Latakiji, ki naj bi predtem izstrelile nekaj granat čez mejo.

Premier Davutoglu je prokurdskim silam SDF zagrozil, da se morajo umakniti iz Menagha in prenehati ogrožati mesto Azaz in bližnji mejni prehod, drugače se bodo napadi turške vojske na sirske Kurde in njihove zaveznike nadaljevali. ZDA so se že odzvale in pozvale Turke k ustavitvi ognja, Kurde pa naj ne izkoriščajo uporniškega kolapsa in ne širijo območja kantona Efrin.

Koalicija zahodnih sil pod vodstvom ZDA pa je medtem sporočila, da je v petek izvedla 20 zračnih napadov, s katerimi je ciljala na IS: v Iraku so izvedli 17 zračnih napadov v bližini osmih mest, od tega je bilo pet napadov v bližini Mosula in Ramadija, v Siriji pa so uničili cesto in vozila, ki so jih uporabljali džihadisti.

Kopenska ofenziva Turčije in Savdske Arabije?
Riad v turško oporišče Incirlik že pošilja vojaška letala, je dejal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. Za zdaj sicer še ni jasno, koliko letal točno, a zagotovo pridejo, je dejal. "Če obstaja strategija (proti IS-ju), potem bi Turčija in Savdska Arabija lahko začeli kopensko operacijo," je po poročanju turških časopisov Yeni Safak in Haberturk po udeležbi na münchenski varnostni konferenci dejal Cavusoglu.

Na vprašanje, ali bi lahko Riad na turško-sirsko mejo poslal tudi vojake, je Cavusoglu odvrnil, da konkretnih načrtov za to še ni, da pa so Savdijci pripravljeni poslati tudi te, če se bo izkazalo, da je potrebna kopenska operacija v Siriji. Spomnimo, pred kratkim je Riad oznanil pripravljenost kopenskega posredovanja svoje vojske v Siriji v dogovoru z vojaško koalicijo pod vodstvom ZDA. Cavusoglu je še dejal, da sta Turčija in Savdska Arabija državi, ki kažeta veliko odločnost v boju proti teroristom v Siriji. Prav na ti dve državi pa leti največ očitkov, da podpirata skrajneže v Siriji, tudi IS.

Francija: Rusija naj preneha bombardirati civiliste
Na nadaljevanju varnostne konference v Münchnu, ki se posveča tudi vojni v Siriji, je medtem francoski premier Manuel Valls Rusijo pozval k prenehanju bombardiranja civilistov.

Na francoske obtožbe se je že odzvala Moskva. Ruski premier Dmitrij Medvedjev je Vallsove navedbe zavrnil in dejal, da "preprosto ni res", da ruske sile v Siriji bombardirajo civiliste. "Ni dokazov za naše bombardiranje civilistov, čeprav nas tega vsi obtožujejo," je v Münchnu kmalu po Vallsovem govoru dejal Medvedjev.

Poleg tega je Medvedjev zatrdil, da "Rusija nima kakšnih tajnih ciljev v Siriji ... Preprosto želimo zaščititi naše nacionalne interese," je dejal in dodal, da želi Moskva preprečiti skrajnežem, da pridejo v Rusijo. V povezavi z vojno v Siriji je Medvedjev obljubil konstruktivno vlogo svoje države. "Še naprej si bomo prizadevali za uresničevanje skupnih mirovnih pobud."

Zmeda okoli izjave o hladni vojni
Ruski premier Dmitrij Medvedjev je v soboto še dejal, da lahko do normalizacije razmer v Siriji privede le redno sodelovanje Rusije in ZDA. To sodelovanje pa mora biti vsakodnevno, je poudaril Medvedjev. Pri tem je na varnostni konferenci v Münchnu tudi omenil hladno vojno, ki je povzročila kar nekaj nemira. Ni bilo namreč točno jasno, ali govori o že uresničenem dejstvu ali pa o možnem razvoju v prihodnosti.

Medvedjev je v svojem govoru v ruščini po poročanju nemške tiskovne agencije DPA uporabil preteklik: "Zdrsnili smo v čase nove hladne vojne." Tako je izjavo prevedla agencija DPA (in posledično tudi STA) in tako naj bi bilo navedeno tudi na spletni strani ruske vlade v ruščini.

Po drugi strani pa so v angleškem prevodu na spletni strani ruske vlade uporabili sedanjik: "Naglo drsimo v čase nove hladne vojne." Na družbenih omrežjih se je vnela razprava, ali je Medvedjev s tem hotel reči, da sta Rusija in Zahod že dosegla najnižjo točko v odnosih ali pa sta šele na poti tja, še navaja DPA. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier sicer ocenjuje, da je bila izjava ruskega premierja narobe razumljena. "Jaz sem ga razumel takole: treba je preprečiti situacijo, ki bi vodila v hladno vojno," je dejal.

Privid dogovora
V noči na petek so v Münchnu svetovne sile sicer dosegle načelni dogovor o prekinitvi sovražnosti v Siriji, a je vprašanje, kako naj bi se izvajal. Končanje sovražnosti naj bi veljalo za vse z izjemo teroristov Islamske države in Fronte Al Nusra.

Namen prekinitve sovražnosti sta obnova mirovnega procesa in ustavitev eksodusa sirskih civilistov.

Odziv ZDA na Al Asadove izjave
Na izjave sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki je v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da bodo sirske vladne sile ponovno prevzele nadzor nad celotno Sirijo, se je odzvalo ameriško zunanje ministrstvo. Al Asad je "v zmoti", če dejansko misli, da obstaja vojaška rešitev konflikta v Siriji. Tiskovni predstavnik ministrstva v Washingtonu Mark Toner je dejal, da so edina pot do rešitve pogajanja.

Rusija: Dogovor o začasnem prenehanju spopadov lahko spodleti
Medvedjev: Smo v novi hladni vojni