Sirske zračne sile so bombardirale Vzhodo Ghouto blizu Damaska, ki spada med t. i. varna območja. Foto: Reuters
Sirske zračne sile so bombardirale Vzhodo Ghouto blizu Damaska, ki spada med t. i. varna območja. Foto: Reuters

Sirski observatorij za človekove pravice poroča o desetih smrtnih žrtvah in okoli 700 izstrelkih. Sirska tiskovna agencija Sana medtem poroča o štirih smrtnih žrtvah. Napad znova krši dogovor o varnih območjih, ki so ga sklenili Rusija, Iran in Turčija, še poroča Al Džazira.

V zadnjih treh dneh naj bi po poročanju Sirskega observatorija v vojaških napadih na upornike v bližini Damaska umrlo najmanj 37 ljudi, med njimi devet vojakov, 174 ljudi naj bi bilo ranjenih, še poroča Al Džazira.

Samomorilski napadalec ubil več deset ljudi
V eksploziji avtomobila bombe samooklicane Islamske države blizu sirskega mesta Deir Ezor, kjer so nastanjene notranje razseljene družine, je umrlo nekaj deset ljudi, nekaj deset je poškodovanih.

Med smrtnimi žrtvami napada je 12 otrok, ranjenih je bilo več deset ljudi. Sirska tiskovna agencija Sana piše o 20 smrtnih žrtvah in 30 ranjenih, Sirski observatorij za človekove pravice navaja 26 smrtnih žrtev.

IS nadzoruje četrtino pokrajine Deir Ezor
Napad se je zgodil na podeželju med krajema Al Džafra in Al Koniko, južno od Deir Ezorja, ki je pod nadzorom sirskih oblasti. IS sicer še vedno nadzoruje približno četrtino z nafto bogate pokrajine Deir Ezor. Sočasno se skrajneži bojujejo tako proti sirski vojski, ki jo podpirajo ruske letalske sile, kot tudi proti kurdsko-arabskim Sirskim demokratičnim silam, ki jih podpirajo ZDA.

Najhuje je v bližini mesta Albu Kamal ob iraški meji, v katerega je sirska vojska vstopila pred dobrim tednom. Z območja po poročanju francoske tiskovne agencije AFP beži mnogo civilistov.