V pričakovanju Luninega vzhoda nad Džakarto, ki bo oznanil začetek ramazana. Foto: Reuters
V pričakovanju Luninega vzhoda nad Džakarto, ki bo oznanil začetek ramazana. Foto: Reuters

Letošnji ramazan bo tudi v Sloveniji nekoliko drugačen zaradi epidemije novega koronavirusa in prepovedi zbiranja, ki velja od sredine marca, ko je tudi Islamska skupnost v Sloveniji zaprla vse svoje objekte. Tako bodo imami v obdobju ramazana molitve v džamijah po vsej Sloveniji opravljali brez navzočnosti vernikov.

Ramazan je mesec posta, muslimanske svete knjige Koran, druženj, skupnih molitev, solidarnosti in darežljivosti.

Med ramazanom se muslimani postijo med sončnim vzhodom in sončnim zahodom, saj post dojemajo kot najvišjo stopnjo pobožnosti in dokaz resničnega verovanja. Post ne pomeni samo odrekanja hrani in pijači, pač pa predvsem, "da se odrekamo strastem, slabim navadam in dobrinam", je sporočila Islamska skupnost v Sloveniji.

Nakupovanje hrane v Bahrajnu. Foto: Reuters
Nakupovanje hrane v Bahrajnu. Foto: Reuters

Pogosto se ob večerih srečujejo razširjene družine. V islamski skupnosti letos vernikom svetujejo, naj ostanejo doma in v družinskem krogu organizirajo skupne molitve, branje Korana in večerje ob koncu posta, poglobljeno pa naj tudi razmišljajo o Alahu, svetu in človeku.

Imami bodo v času ramazana v stiku z verniki prek telefona, elektronske pošte, videokonferenc in podobno. Verniki bodo lahko tudi posamezno obiskovali imame in se z njimi pogovarjali. "Nekateri posamezniki namreč potrebujejo pogovor, tolažbo in nasvet," pravijo v islamski skupnosti.

Po verovanju muslimanov je v ramazanu Alah poslancu Mohamedu začel razodevati Koran. Zato se muslimani v tem obdobju intenzivno posvečajo njegovemu branju in proučevanju. Celoten Koran v ramazanu na glas preberejo v večini džamij, vsakodnevno se prebere 20 od skupno 604 strani.

Egipt ohranja policijsko uro
V večinsko muslimanskih državah so oblasti zaradi epidemije novega koronavirusa sprejele različne ukrepe. V Egiptu bodo tako ohranili nočno policijsko uro, ki pa bo skrajšana za eno uro in bo trajala od 21. ure do 6. ure zjutraj. Množične prireditve in obisk cerkvenih objektov so prepovedali, bodo pa izjemoma dovolili dostavo hrane na dom.

Policijsko uro so skrajšali tudi v Združenih arabskih emiratih. Namesto ob 20. uri se bo začela ob 22. uri, trajala pa do 6. ure zjutraj.

Okrnjena praznovanja v Palestini
Mošeja Al Aksa v Jeruzalemu, tretji najsvetejši kraj muslimanov, bo letos zaradi koronavirusa zaprta. "Gre za prvo takšno odločitev v 1400 letih in povzroča bolečino v naših srcih," je sporočil direktor mošeje. Na Zahodnem bregu so razglasili izredne razmere, mošeje so zaprte, trgovine prazne. V Gazi, kjer zunaj centrov za karanteno ne poročajo o okužbah, so se Palestinci odpravili na tržnice, vendar trgovci poročajo, da nihče ne nakupuje, saj ljudje varčujejo za težke čase pandemije.

Okraševanje ulic v Gazi. Foto: Reuters
Okraševanje ulic v Gazi. Foto: Reuters

Tadžikistan: Kmetovalci naj se ne postijo
V Tadžikistanu je predsednik Emomali Rakhmon tamkajšnje kmetovalce pozval, naj se med letošnjim ramazanom ne postijo, da bodo med pandemijo ostali zdravi in pridelali dovolj hrane.

Savdska Arabija je prebivalcem sporočila, da bo letošnji ramazan drugačen, in jih pozvala, naj se ne zbirajo na druženjih ali skupnih molitvah. "Skupaj smo na isti ladji, samo če se združimo, bomo varno dosegli obalo," je sporočil zdravstveni minister Tavfik Al Rabiah.

Mošeje so zaprle svoja vrata tudi na Tajskem. Foto: Reuters
Mošeje so zaprle svoja vrata tudi na Tajskem. Foto: Reuters

V Indoneziji so oblasti prepovedale vsakoletna množična potovanja muslimanov ob začetku ramazana in sočasno vse do začetka junija odpovedale ves zračni in pomorski promet v državi.

Pakistan po spopadih dovolil molitve v mošejah
Pakistanski zdravniki so ob tem posvarili vlado in vodilne klerike, da je bila njihova odločitev, ko so dovolili molitve v mošejah, slaba. Pakistan je po več spopadih med verniki in policijo in zaradi vztrajanja klerikov pri molitvah v soboto umaknil prepoved množičnih molitev.

Danes se je izteklo 14-dnevno premirje med hutijevci in mednarodno priznano vlado v Jemnu. Spopadi se nadaljujejo v več pokrajinah, med drugim v Maribu, ki je ena zadnjih v rokah vlade. Dva neimenovana diplomata in dva druga vira so sicer za Reuters ob tem sporočili, da pričakujejo podaljšanje premirja za vsaj dva tedna med ramazanom, vendar ob tem svarijo, da je bilo tudi sedanje premirje "bolj simbolično".