Avstralska zunanja ministrica Marise Payne poziva k neodvisni preiskavi izvora koronavirusa na Kitajskem. Foto: Reuters
Avstralska zunanja ministrica Marise Payne poziva k neodvisni preiskavi izvora koronavirusa na Kitajskem. Foto: Reuters

"Vprašanja glede koronavirusa so vprašanja za neodvisno preiskavo. Pomembno je, da to storimo. Pravzaprav bo Avstralija pri tem absolutno vztrajala," je za avstralsko televizijo ABC dejala zunanja ministrica Marise Payne.

Avstraliji je epidemijo uspeli zajeziti, preden bi lahko ogrozila zdravstveni sistem. Potrdili so 6.586 okužb in 71 smrtnih žrtev.

Predsednik ZDA Donald Trump je v soboto posvaril Kitajsko, da bi se morala spoprijeti s posledicami, če je zavestno odgovorna za izbruh pandemije novega koronavirusa, ki se je začela lani v Vuhanu.

Novi koronavirus, s katerim se je po svetu okužilo 2,3 milijona ljudi in ki je zahteval 160.000 življenj, naj bi izviral s tržnice z divjimi živalmi. Prvič se je na kopico teorij zarote in na v tujini vse bolj glasno izražene dvome odzval tudi Vuhanski inštitut za virologijo ter odločno zanikal, da bi virus ušel iz njihove institucije.

Sorodna novica Trump svari Kitajsko pred posledicami zaradi izbruha pandemije

Na Kitajskem brez smrtnih žrtev in 16 novih okužb

Nacionalna zdravstvena komisija Kitajske je za soboto medtem sporočila, da je bilo potrjenih samo 16 novih okužb z virusom SARS-CoV-2, kar je najmanj po 17. marcu. Od 16 primerov je bilo devet okužb prinesenih v državo, pri preostalih sedmih pa je šlo za lokalni prenos. Na novo odkritih nesimptomatičnih primerov je 44. Z boleznijo covid-19 ni umrl noben bolnik. Po uradni kitajski statistiki je bilo v državi z novim koronavirusom skupno okuženih 82.735 ljudi, od česar jih je umrlo 4632.

Posebna ameriška poročevalka za odgovor na pandemijo Deborax Birx je kitajske številke okužb sicer opisala kot "nerealistične" in dodala, da ima Kitajska "moralno obvezo", da priskrbi "natančnejše in verodostojne" podatke.

ZDA so že nekaj časa središče pandemije, saj so imele 735.000 oz. skoraj tretjino vseh okužb ter približno 29.000 smrtnih žrtev. Kljub temu so v četrtek v več zveznih državah potekali protesti proti omejevalnim ukrepom, predsednik Trump je protestnike v tvitih celo podprl.

Protestna karavana v Sao Paulu. Foto: Reuters
Protestna karavana v Sao Paulu. Foto: Reuters
Sorodna novica Bolsonaro nagovoril protestnike, ki pozivajo vojsko k posredovanju

Protesti proti omejevalnim ukrepom tudi v Braziliji

Protesti proti omejevalnim ukrepom so v soboto vzniknili tudi v Braziliji, kjer se je predsednik Jair Bolsonaro prav tako večkrat sprl z guvernerji zveznih državh glede ukrepov ob pandemiji.

"Brazilski Trump", kot so Bolsonara poimenovali mediji med predsedniško kampanjo, je večkrat dejal, da je učinek na gospodarstvo lahko bolj škodljiv kot bolezen sama, poroča Al Džazira.

Protestniki so se v avtomobilih in na motociklih zbrali na ulicah Ria de Janeira, Sao Paola in prestolnice Brasilia, kjer so guvernerje zaradi ukrepov, ob katerih so se zaprla številna podjetja, pozivali k odstopu.

Brazilija ima največ potrjenih primerov v Južni Ameriki, več kot 36.500, in 2347 smrtnih žrtev. Zdravstveni strokovnjaki svarijo, da epidemija še ni dosegla vrhunca.

Protesti proti Netanjahuju ob upoštevanju varnostne razdalje

Na tisoče Izraelcev je v nedeljo demonstriralo proti premierju Benjaminu Netanjahuju zaradi obtožb korupcije.

Protestniki so si obraze pokrili z maskami, vihteli črne zastave in vzdrževali medsebojno razdaljo.

Netanjahu se trenutno pogaja za sporazumno delitev moči s tekmecem Benijem Gancem, da bi končala leto političnega zastoja po treh neupravičenih volitvah.
Prav tako se pogaja o sporazumu o delitvi moči s svojim tekmecem Bennyjem Gantzom, da sestavi koalicijska vlada, ki bi končala leto političnega zastoja po treh volitvah brez jasnega izida.

Izraelske koronavirusne omejitve dopuščajo proteste, če udeleženci ohranjajo medsebojno razdaljo in nosijo maske za obraz.

Nasveti muslimanom, naj med ramazanom molijo doma

Na Bližnjem vzhodu, kjer je Turčija v petek prehitela Iran po številu potrjenih okužb, se muslimanski prebivalci držav pripravljajo na sveti mesec ramazan. Svet islamskih učenjakov v Savdski Arabiji je vernikom po vsem svetu svetoval, naj med postnim mesecem zaradi pandemije koronavirusa raje molijo doma.

"Muslimani naj se ognejo zbiranju v mošejah, saj je to glavni razlog za porast okužb," so sporočili iz sveta in odsvetovali tudi več zbiranja po sončnem zahodu, ko muslimani v svetem mesecu obedujejo.

Zaradi skrbi pred širjenjem koronavirusa so mošeje v večini večinsko muslimanskih držav že zaprle svoja vrata. Ramazan se za milijone muslimanov začenja v četrtek, nato se bodo morali postiti 30 dni.

Trump v iskanju krivca grozi Kitajski
Pritiska na Kitajsko glede izvora virusa