Napada sta se sicer zgodila teden dni po tem, ko je eksplozija avtomobila bombe na jugu Bejruta ubila 22 ljudi. Foto: EPA
Napada sta se sicer zgodila teden dni po tem, ko je eksplozija avtomobila bombe na jugu Bejruta ubila 22 ljudi. Foto: EPA

Prva silovita ekslozija je odjeknila po petkovi molitvi v mošeji Al Taqwa, katero obiskuje tudi eminentni sunitski klerik šejk salem Rafi, ki v napadu ni bil ranjen. BBC Arabic je poročal, da obstaja velika možnost, da je bil tarča napada ravno on.

A le pet minut po prvem napadu, je v mestnem predelu Al Mina, kjer živi tudi premier v odhajanju Nadžiba Mikatija, odjeknila še ena eksplozija. Ta je odjeknila v bližini mošeje Al Salam.

Krepitev sektaške napetosti
Tripoli je z 200.000 prebivalci drugo največje mesto v Libanonu, sektaške napetosti v njem pa v zadnjih mesecih podžiga predvsem krvavi konflikt v sosednji Siriji.

Mesto je namreč prizorišče nasilja med večinskimi suniti, ki podpirajo oborožen upor v Siriji, in manjšinskimi šiitskimi alaviti, ki podpirajo režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzela še nobena skupina. Današnja napada sta se sicer zgodila teden dni po tem, ko je eksplozija avtomobila bombe na jugu Bejruta ubila 22 ljudi.
Medtem iz sveta že prihajajo obsodbe napadov
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je pozval k umiritvi strasti v državi

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je sporočila, da je zgrožena nad napadoma in je pozvala k hitri preiskavi. Ashtonova "obsoja ta teroristična napada in poudarja, da sta terorizem in kakršnakoli uporaba nasilja proti civilistom popolnoma nesprejemljiva", se je glasilo sporočilo iz njenega urada. Pri tem je Ashtonova pozvala še k hitri preiskavi dogodkov.

Napada v Libanonu sta odmevala tudi v ZDA. Ameriška svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice je na družbenem omrežju Twitter zapisala, da Washington ostro obsoja napada. Ob tem je izrazila obžalovanje nad "izgubo življenj nedolžnih".