Libanonci še vedno čakajo, da bodo atentatorje na Haririja pripeljali pred sodišče. Foto: Reuters
Libanonci še vedno čakajo, da bodo atentatorje na Haririja pripeljali pred sodišče. Foto: Reuters
Obletnica Haririjeve smrti

Že pred shodom se je na močno zastraženem Trgu mučenikov v središču Bejruta zbrala množica ljudi, kjer je tudi Haririjeva grobnica. Sin ubitega premierja Saad Hariri je privržence pozval, naj na shodu pokažejo podporo vladi premierja Fuada Siniore. Ta je v sporu z gibanjem Hezbolah, ki se zavzema za odstop vlade.

Provladne sile za uboj Harirja obtožujejo Sirijo, ki pa zanika vsakršno vpletenost. Zaradi pritiska mednarodne skupnosti je Sirija pozneje iz Libanona umaknila svojo vojsko, ki je bila tam 29 let. V spomin na Haririja je premier Siniora 14. februar razglasil praznik in dan žalovanja.

Dan pred obletnico je na dveh avtobusih v krščanskem delu Bejruta razneslo bombi, ki sta ubili tri in ranile 20 ljudi. Vladna koalicija je za napad obtožila Sirijo. Varnostni ukrepi na Trgu mučenikov so močno poostreni, saj se oblasti bojijo, da bi se provladni privrženci spopadli s privrženci opozicijskega Hezbolaha, ki taborijo pred poslopjem vlade že od 1. decembra lani in zahtevajo odstop Siniore.

Obletnica Haririjeve smrti