Sireleafova je na volitvah leta 2005 postala prva izvoljena predsednica kakšne afriške države. Foto: EPA
Sireleafova je na volitvah leta 2005 postala prva izvoljena predsednica kakšne afriške države. Foto: EPA

Kljub dežju so se pred volišči v prestolnici Monrovia in v drugih večjih mestih po državi vile dolge vrste volivcev, ki so želeli oddati svoj glas na predsedniških in parlamentarnih volitvah. Med kandidati za predsednika je bila tudi dozdajšnja voditeljica in prva izvoljena afriška predsednica Ellen Johnson Sirleaf, ki je bila pred dnevi razglašena za Nobelovo nagrajenko za mir.

Po besedah opazovalcev misije ZN-a v Liberiji (Unmil) in opazovalcev Afriške unije so volitve minile mirno. Iz volilne komisije so sporočili, da pričakujejo visoko volilno udeležbo.

Za šestletni predsedniški mandat se je potegovalo 16 kandidatov, favorita pa sta 72-letna Sirleafova in 70-letni odvetnik ter nekdanji diplomat ZN-a Winston Tubman, nečak nekdanjega liberijskega predsednika Williama Tubmana, ki velja za očeta moderne Liberije.

Sirleafova je ob oddaji glasovnice v svoji vasi Fee Fee Town na severu države izrazila zadovoljstvo nad potekom volitev in množično udeležbo, medtem ko je Tubman izrazil prepričanje, da bo izvoljen že v prvem krogu volitev. Ob morebitnem porazu je sicer izrazil pripravljenost na sodelovanje z zmagovalcem "s ciljem sprave".

Pred štirimi dnevi je Tubman kot nesprejemljivo označil dodelitev Nobelove nagrade svoji glavni nasprotnici.