Bosta voditelja odnose izboljšala tudi z medsebojnim srečanjem? Foto: EPA
Bosta voditelja odnose izboljšala tudi z medsebojnim srečanjem? Foto: EPA

To je sporočila ameriška zunanja ministrstca Condoleezza Rice. Državi sta diplomatske odnose prekinili leta 1980, ko je Washington uradni Tripoli obtožil podpiranja terorizma. Leta 1988 je bila Libija odgovorna za bombni napad na polet družbe Pan Am, v katerem je umrlo 270 ljudi, večinoma Američanov.

Leta 2004 je Washington umaknil večino gospodarskih ukrepov proti Libiji, ki se je odpovedala orožju za množično uničevanje. Kljub temu je država še vedno na ameriškem seznamu držav, ki podpirajo terorizem, tako da bo uvoz orožja v Libijo še vedno prepovedan.

Kronologija odnosov med ZDA in Libijo:

1979 - Jezne množice, ki so vzklikale proiranska gesla, zažgejo ameriško veleposlaništvo v Tripoliju.

1980 - ZDA razglasijo Libijo za podpornico terorizma in z njo prekinejo stike.

1986 - Januarja predsednik Ronald Reagan ukaže končanje vseh gospodarskih stikov z Libijo. Aprila istega leta ameriška letala bombardirajo Tripoli, Bengazi in rezidenco predsednika Gadafija ter se tako maščujejo za napad na neko diskoteko v Berlinu, v kateri je bilo veliko ameriških vojakov.

1988 - Nad Škotsko raznese letalo družbe Pan Am, v katerem so bili predvsem ameriški potniki. Umrlo je 259 potnikov in 11 ljudi na tleh.

1999 - Aprila Libija preda dva osumljenca za bombni napad na polet Pan Ama. Po škotski zakonodaji jim sodijo na Nizozemskem. Leta 2001 sta bila spoznana za kriva in obsojena na dosmrtni zapor.

2003 - Marca Libija prevzame odgovornost za bombni napad in privoli v izplačilo odškodnin sorodnikom žrtev. Septembra Varnostni svet umakne ukrepe proti Libiji, decembra pa Libija privoli v končanje programov razvoja orožja za množično uničevanje in dovoli preglede strokovnjakov.

2004 - Septembra George Bush Libiji uradno umakne ameriški trgovinski embargo.

2005 - Bush privoli v delni umik embarga na uvoz orožja v Libijo, da bi tako ameriškim podjetjem omogočil sodelovanje pri uničenju libijskega kemičnega orožja.