Libijski uporniki so odločeni, da bodo premagali režim Moamerja Gadafija. Foto: EPA
Libijski uporniki so odločeni, da bodo premagali režim Moamerja Gadafija. Foto: EPA
Libija
Gadafijevih privržencev v Libiji je iz dneva v dan manj. Foto: EPA
Libijski uporniki pripravljeni

Eden od glavnih pogajalcev na strani upornikov je za BBC povedal, da se civilisti v mestu ne upajo premikati, saj se bojijo, da bi jih lahko postrelili ali pa uporabili kot človeški ščit. Povedal je, da so sile libijskega poveljnika Moamerja Gadafija od njega zahtevale, da uporniki v mesto vstopijo neoboroženi, sam pa je zadeve zdaj predal vojaškemu poveljstvu, ki bo sprejelo dokončno odločitev.

Nekateri mediji poročajo, da se bodo pogajanja še nadaljevala, predvsem s starejšimi predstavniki Gadafijevega režima, in da se vojaški napad na mesto, ki so ga uporniki obkolili s treh strani, ne bo nujno zgodil. Saadi Gadafi, eden od Gadafijevih sinov, je dejal, da je za propad pogajanj kriv njegov brat Saif, ki je s svojim agresivnim nastopom po njegovem mnenju uničil vse možnosti za pogajanja.

Libijski prehodni nacionalni svet je sporočil, da so prepričani, da je Gadafijev sil Khamis umrl v spopadih v bližini Tripolisa, pokopali pa naj bi ga v bližini mesta Bani Valid.

Bani Valid ena redkih Gadafijevih utrdb
Bani Valid, ki leži približno 150 kilometrov jugovzhodno od Tripolisa, je poleg Sirte, Jufre in Sabhe eno od štirih mest, ki jih še nadzorujejo Gadafijeve sile. Vodja nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil je dejal, da Gadafijeve utrdbe prejemajo človekoljubno pomoč, postavili pa so jim tudi datum za predajo (10. september), da bi se tako izognili prelivanju krvi.

Predstavniki nacionalnega prehodnega sveta v Bengaziju poročajo, da se ne pogajajo z nasprotno stranjo, saj naj Gadafijeva stran ne bi pokazala pripravljenosti na pogovore, medtem pa so v prestolnici Tripolisu povečali svoja prizadevanja za obnovo, saj so ustanovili svet za zaščito Tripolisa.

"Libijo čaka še zahtevno delo"
Posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov Ian Martin, ki je obiskal Tripolis, je za BBC povedal, da Libijce čakajo številni izzivi. Eden od teh bo zagotovo priprava na svobodne in poštene volitve ter vzpostavitev sistema, ki bo prevzel odgovornost za kršitev človekovih pravic in ki bo promoviral spravo. Martin je povedal še, da bo Libija morala oblikovati tudi policijo, ki bo ščitila človekove pravice, ne pa jih kršila.

Libijski uporniki pripravljeni