Ajšo Gadafi se je nekoč celo omenjalo med nasledniki njenega očeta na čelu Libije. Foto: EPA
Ajšo Gadafi se je nekoč celo omenjalo med nasledniki njenega očeta na čelu Libije. Foto: EPA
Abdelbaset al Megrahi
Al Megrahi je zbolel za rakom na prostati, ko so ga škotske oblasti izpustile iz zapora, pa se je vrnil v Tripolis. Foto: EPA

Iz Libije so v sosednjo Alžirijo v ponedeljek zjutraj prispeli Gadafijeva žena Safija, hči Ajša ter sinova Hanibal in Moahmed. Alžirsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je s prihodom Gadafijeve družine seznanilo libijski nacionalni prehodni svet, generalnega sekretarja Združenih narodov in Varnostni svet.

Namestnik vodje libijskega nacionalnega prehodnega sveta Ahmed Džibril je sporočil, da bodo ob morebitni resničnosti navedb o prihodu Gadafijeve družine od Alžirije zahtevali njihovo izročitev. Vojaški tiskovni predstavnik upornikov je dejal, da ne bi bil presenečen, če bi bile te novice resnične, saj je Alžirija v preteklih mesecih Gadafija oskrbovala s plačanci.

Italijanska tiskovna agencija ANSA, ki se sklicuje na libijske diplomatske vire, je poročala, da se sam Gadafi skriva v kraju Bani Valid skupaj s sinovoma Al Sadijem in Seifom Al Islamom, medtem ko je bil njegov sin Hamis ubit na cesti med umikom v Bani Valid, ki leži okoli sto kilometrov južno od Tripolisa.

Megrahi na smrtni postelji
Libijec Abdelbaset Al Megrahi, obsojen zaradi napada nad Lockerbiejem leta 1988 in nato izpuščen, leži v komi na svojem domu v Tripolisu. Bil naj bi na smrtni postelji.

Ameriška televizija CNN je pokazala posnetke Al Megrahija, kako leži v postelji v svoji vili v libijski prestolnici brez zavesti, s kisikovo masko na obrazu in priključen na infuzijo. Zanj naj bi po poročanju tujih medijev skrbela njegova družina. Al Megrahijev sin je za CNN povedal, da je njegov oče občasno pri zavesti, nato pa jo znova izgubi. Povedal je še, da so uporniki, ki so zavzeli Tripolis, vdrli v njegovo hišo in pobrali vsa zdravila, zato mu dajejo le kisik, prav tako pa nimajo telefona, da bi poklicali zdravniško pomoč.

CNN je v nedeljo pokazal tudi posnetke Al Megrahijeve hiše, ki je bila zgrajena posebej zanj, ko so ga leta 2009 izpustili iz škotskega zapora.

Škotske oblasti so ga izpustile iz sočutja
Al Megrahi je bil leta 2001 obsojen za napad leta 1988, ko je nad škotskim Lockerbiejem eksplodiralo letalo ameriške družbe Pan Am, kjer je umrlo 270 ljudi. Ker je Al Megrahi bolehal za rakom na prostati, so ga škotske oblasti leta 2009 iz sočutja izpustile, saj so zdravniki ocenili, da ima le še nekaj mesecev življenja. Ob vrnitvi v Libijo je doživel topel sprejem in mirno živel v Tripolisu.

Ko se je izkazalo, da je Al Megrahiju ostalo več kot le nekaj mesecev življenja, so se pojavili številni pozivi, da bi ga morali znova poslati v zapor v Veliko Britanijo ali pa mu soditi v ZDA, a so libijske oblasti, tako pod vodstvom Moamerja Gadafija kot prehodnega libijskega nacionalnega sveta, vztrajno zavračale pozive k izročitvi.

"Al Megrahi umira zaradi hude bolezni"
Tudi škotske oblasti so v ponedeljek izdale sporočilo za javnost, kjer so zapisale, da Al Megrahi umira zaradi hude bolezni in da imajo z njim stik, odkar so ga izpustili iz zapora. "Ugibanja o Al Megrahiju v zadnjih dneh so bila nepotrebna in napačna, saj umira zaradi hude bolezni. Zadeve, ki se tičejo njegovega zdravstvenega stanja, bi morale ostati zasebne. Če bo kakršna koli sprememba, bomo o tem razpravljali z libijskim nacionalnim prehodnim svetom," so še sporočile škotske oblasti.

Al Megrahi, ki je bil libijski tajni agent, je zadnji preživeli, ki natančno ve, kdo v libijski vladi je ukazal napad leta 1988 in zakaj. V javnosti se je Al Megrahi nazadnje pojavil pred nekaj tedni na invalidskem vozičku, ko se je v Tripolisu udeležil zborovanja v podporo libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju.