Libijski uporniki so prepričani, da lahko sami zagotovijo potrebno varnost za državljane. Foto: EPA
Libijski uporniki so prepričani, da lahko sami zagotovijo potrebno varnost za državljane. Foto: EPA
Libija
Uporniki so Gadafijevim silam postavili ultimat. Foto: EPA

Odposlanec Združenih narodov v Libiji Ian Martin je sporočil, da so Združeni narodi razmišljali, da bi v državo poslali vojaške opazovalce, ki bi skrbeli za varnost Libijcev, a so libijski uporniki prepričani, da Libija ne potrebuje zunanje pomoči za zagotavljanje varnosti svojih državljanov.

"Ne pričakujemo, da bomo dobili prošnjo, da bi v Libijo poslali vojaške opazovalce," je po zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov povedal Martin in ob tem dodal, da je dal libijski nacionalni svet zelo jasno vedeti, da se hočejo izogniti kakršnemu koli vmešavanju Združenih narodov ali drugih mednarodnih organizacij v zagotavljanje varnosti v državi, pomoči pa se ne bodo branili pri prehodu v demokratično družbo.

Pomembna bo pomoč pri pripravi na volitve
Martin je povedal še, da bi bil eden največjih izzivov za Združene narode pomagati ljudem, da se pripravijo na demokratične volitve. "Spomnimo se, da v Libiji ni nobenih spominov na volitve, nobene volilne infrastrukture, ni političnih strank, ni neodvisne civilne družbe, neodvisni mediji pa se pojavljajo šele v zadnjem času," je povedal Martin in dodal, da bo to velik izziv tako za Libijo kot za Združene narode.

Namestnik libijskega odposlanca pri Združenih narodih Ibrahim Dabaši je za BBC povedal, da so Združeni narodi sicer ponudili možnost vpoklica opazovalcev v Libijo, a da so razmere v Libiji unikatne. "V Libiji ne poteka državljanska vojna, to ni konflikt med dvema stranema, gre za ljudi, ki se branijo pred diktatorskim režimom," je povedal Dabaši.

Ban Ki Mun opozarja na humanitarno krizo
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je ob tem dejal, da vse večje pomanjkanje človekoljubne pomoči v Libiji zahteva hiter odgovor in zato Varnostni svet pozval, naj bo odziven na zahteve libijskega prehodnega sveta. "Približno 60 odstotkov prebivalcev Tripolisa je brez vode in ustreznih sanitarij," je povedal Ban in dodal, da je za pomanjkanje kriva libijska vojska.

Uporniki Gadafijevim silam postavili ultimat
Uporniki se sicer z vzhoda in zahoda približujejo Gadafijevemu rojstnemu mestu in oporišču Sirta. Libijski prehodni nacionalni svet je silam libijskega voditelja Moamerja Gadafija postavil tudi ultimat, naj se vdajo do sobote, če tega ne bodo storili, pa bodo še zadnje utrdbe nekdanjega režima zavzeli z vojaško operacijo.

Tuji mediji so poročali, da so Gadafijeva žena in njegovi trije otroci v ponedeljek zjutraj pobegnili v sosednjo Alžirijo, kje se skriva Gadafi, pa še vedno ni jasno.