Brega naj bi bila po uličnih bojih v rokah upornikov. Foto: EPA
Brega naj bi bila po uličnih bojih v rokah upornikov. Foto: EPA

"Večji del Gadafijevih sil se je umaknil v Ras Lanuf," je povedal predstavnik upornikov Šamsidin Abdulmolah, navedb upornikov pa neodvisno ni mogoče preveriti. Ras Lanuf je še eno naftno središče približno 50 kilometrov zahodno od Brege. V spopadih je bilo na uporniški strani ubitih 15 vojakov, 274 pa je bilo ranjenih. Število žrtev med Gadafijevimi silami ni znano.

V industrijskem predelu Brege je ostalo še od 150 do 200 vojakov, zvestih libijskemu voditelju, ki so jih uporniki obkolili. Uporniki pravijo, da obkoljenim vojakom že zmanjkuje hrane in vode, zato pričakujejo, da se bodo vdali.

Brega že večkrat zamenjala oblast
Boji za Breg potekajo že od četrtka, ko so uporniške sile izvedle napad na mesto, ki je že večkrat zamenjalo oblast, od aprila pa je bilo pod Gadafijevim nadzorom. Uporniki so predmestje Brege zasedli v petek, nato pa so se umaknili, ko so mesto napadle Natove zračne sile.

Popolna zasedba Brege verjetno ne bo zgodila tako kmalu. Po Abdulmolahovih besedah je v mestu veliko protipehotnih min. Zasedbo dodatno ovirajo raketni napadi iz 20 kilometrov oddaljene vasi Bišr, proti kateri se je napotil del upornikov. Brega je center za usmerjanje cevovodov iz naftno bogate kotline Sirte, zato bi zasedba mesta za upornike pomenila veliko zmago.