Koncert Live Aid so poimenovali Woodstock 80. let. Foto:
Koncert Live Aid so poimenovali Woodstock 80. let. Foto:
Afrika
Otroci in odrasli v Afriki še vedno živijo v nevzdržnih razmerah in pod mejo revščine. Foto: EPA
Live 8
Koncert Live 8 je potekal pod geslom "Make poverty history" (Naredimo revščino preteklost).
Bob Geldof
Geldof je za svojo človekoljubnost in pomoč Afriki prejel častni viteški naziv. Foto: EPA

Zgodba se je začela, ko sta Bob Geldof in Midge Ure iz skupine Ultravox na televiziji videla poročila o lakoti v Afriki. Groza, ki sta ji bila priča, ju je pripeljala do tega, da sta napisala pesem "Do They Know It's Christmas", s katero sta hotela dvigniti ozaveščenost o revščini in lakoti v Afriki, poleg tega pa sta začela zbirati denar za pomoč črni celini. Geldof je k projektu pritegnil tudi nekatere druge zvezdnike in skupaj so pod imenom Band Aid omenjeno pesem posneli 7. decembra leta 1984. Bila je najhitreje prodajani singel tistega časa, s prodajo pa so zaslužili osem milijonov funtov.

Pozneje se je porodila tudi ideja o koncertu. Beseda je dala besedo in 13. julija 1985 se je zgodil koncert Live Aid. Koncert, ki so ga opisali kot Woodstock 80. let, je bil največji rockovski festival v tistem času. Organizirali so ga Boomtown Rats in Bob Geldof, njihov namen pa je bil zbrati denar za pomoč lačnim ustom Afrike. Koncert so organizirali na londonskem stadionu Wembley, kjer se je zbralo več kot 72.000 ljudi, prenos koncerta pa je spremljala milijarda in pol ljudi v več kot 160 državah vsega sveta.

Največje zvezde sveta skupaj za Afriko
Koncert, natančneje 16-urni koncertni maraton, se je začel točno opoldne, ko sta na oder kot prva stopila britanski prestolonaslednik princ Charles in njegova tedanja žena, zdaj že pokojna princesa Diana, za njima pa so oder zavzeli rockerji Status Quo s pesmijo "Rocking All Over The World". Na odru so se zvrstile vse največje zvezde tistega časa, med njimi U2, The Queen, David Bowie, Wham, Dire Straits, Bob Dylan, Duran Duran, Paul Simon in drugi.

Večkrat je na oder prišel tudi organizator koncerta Bob Geldof, ki je množico spominjal na namen koncerta, zbrati denar za lačne otroke v Afriki. "Danes ne pojdite v pivnico, ostanite doma in nam podarite svoj denar. Ljudje pravkar umirajo," so bile njegove besede. Geldof je tudi sam sodeloval pri zbiranju denarja in je osebno prejel klic vladajoče družine iz Dubaja, ki je z največjo donacijo za Afriko podarila milijon funtov.

V 16 urah zbrali 40 milijonov funtov
Samo v Veliki Britaniji so v času koncerta vzpostavili osem klicnih centrov, kjer je delovalo kar 200 telefonskih linij, ki pa niso počivale. Ljudje z vseh koncev sveta so darovali denar za Afriko v različnih vsotah, tudi do 2.000 funtov. Skupaj so zbrali kar 40 milijonov funtov, ki so jih porabili za hrano in pomoč pri razvoju Afrike. Za uspešno organizacijo koncerta in zbrani denar si je Bob Geldof leta 1986 prislužil naslov častnega viteza.

Spodaj si lahko ogledate posnetek pesmi "Do They Know It's Christmas", ki so jo zapeli na koncertu Live Aid.

V času koncerta v Londonu so na oder stadiona JFK v Filadelfiji v ZDA stopili Beach Boys in v petih minutah njihovega nastopa so samo v ZDA prejeli kar 22.000 klicev donatorjev.

Ponovilo se je leta 2005 z Live 8
Ideja tovrstne pomoči v glavah dobrodelnikov ni umrla, želja po organizaciji podobnega dogodka je tlela in tako je 2. julija 2005, na 20. obletnico prvotnega Live Aida, Bob Geldof organiziral koncert Live 8 - serijo koncertov po vsem svetu, s katero je hotel ves svet opozoriti na naraščajočo lakoto, voditelje držav skupine G8 pa je pozval, naj več denarja in pomoči namenijo najrevnejšim. Njegovo opozorilo ni naletelo na povsem gluha ušesa in tako so voditelji osmerice, ki so takrat zasedali na Škotskem, Afriki namenili denarni sveženj pomoči v višini 50 milijard dolarjev.

Afrika je še danes celina, kjer lakota, bolezni in pomanjkanje predstavljajo del vsakdana, denarja pa, čeprav vlade držav in mednarodne organizacije pomagajo črni celini, ni dovolj.