V potresu so bili poškodovani številni prebivalci. Foto: Reuters
V potresu so bili poškodovani številni prebivalci. Foto: Reuters

Ameriški seizmološki urad (USGS) je sporočil, da je bilo žarišče potresa 18 kilometrov severozahodno od Lomboka na globini 10 kilometrov – daleč od glavnih turističnih letovišč, ki so na jugu in zahodu otoka.

Prvemu potresu sta sledila še dva popotresna sunka, najmočnejši z magnitudo 5,4.

Oblasti so po potresu ljudi pozvale, naj se zaradi nevarnosti cunamija umaknejo na višja območja, a hujšega cunamija ni bilo, zato so opozorilo že preklicali.

Treslo se je tudi na Baliju
Potres je zahteval najmanj 37 smrtnih žrtev, ranjenih pa je bilo več kot 50 ljudi.

Tresenje tal je povzročilo tudi precej gmotne škode. V otoški prestolnici Mataram je poškodovanih več stavb, med njimi večinoma slabo grajeni objekti. Mesto je ostalo brez elektrike, evakuirali pa so tudi osrednjo bolnišnico.

Tresenje tal so čutili tudi na okoli sto kilometrov oddaljenem letoviškem otoku Bali, kjer so sunki med drugim poškodovali tudi mednarodno letališče Ngurah Rai.

Lombok je že pred tednom dni prizadel potres z magnitudo 6,4, ki je zahteval 17 žrtev. Potres je poškodoval številne zgradbe, plazovi in podori skal pa so zaprli pohodniške poti na ognjenik Rinjani. Na gori je takrat ostalo ujetih več sto pohodnikov.