Christopher Dorner je visok več kot 180 centimetrov in težak 120 kilogramov, policija pa opozarja, da je izjemno nevaren. Foto: Reuters
Christopher Dorner je visok več kot 180 centimetrov in težak 120 kilogramov, policija pa opozarja, da je izjemno nevaren. Foto: Reuters
Lov na Christopherja Dornerja
Policija trenutno preiskuje okolico smučarskega središča Big Bear Lake, kamor iz bližnjega Los Angelesa radi zahajajo številni turisti. Foto: Reuters
Zgoreli poltovornjak Christopherja Dornerja
"Lovci" na Dornerja so mnenja, da je sežig lastnega poltovornjaka taktična poteza Dornerja. Nekateri TV-analitiki so medtem celo pozvali k uporabi brezpilotnih letal. Foto: EPA

33-letni Dorner, nekdanji vojaški rezervist, je bil na losangeleški policiji zaposlen med letoma 2005 in 2008, a je službo izgubil zaradi lažnih izjav, saj je svojo nadzornico obtožil, da je po nepotrebnem grobo obrcala nekega osumljenca kaznivega dejanja. Policija je takrat izvedla preiskavo in ugotovila, da naj bi Dorner lagal, zato so ga odpustili. Po odhodu iz policije se je Dorner vrnil med vojaške rezerviste.
Trije napadi v tednu dni
Dorner je obtožen, da je v nedeljo zvečer v avtomobilu pred njuno hišo umoril 28-letno Monico Quan, hčerko upokojenega policijskega stotnika, ki ga je leta 2008 zagovarjal med disciplinskim postopkom, in njenega 27-letnega zaročenca. V četrtek zjutraj je streljal na dva policista v Coroni, vzhodno od Los Angelesa, in pri tem enega ranil, nekaj ur pozneje pa je napadel dva policista v njunem avtomobilu v mestu Riverside. En policist je umrl, drug pa je hudo ranjen.
V manifestu napovedal odstrel 40 ljudi
Pred zločini je Dorner napisal 14 strani in 11.000 besed dolg manifest, kjer je sestavil seznam 40 tarč in njihovih družinskih članov za odstrel. Večinoma gre za njegove nekdanje sodelavce, zaposlene na losangeleški policiji. Dorner je samooklicani borec proti rasizmu, posebej je izurjen v rokovanju z različnimi vrstami orožja in eksplozivnimi sredstvi, saj je bil vojaški rezervist, član mornariške enote za podvodno vojskovanje, služil pa je tudi v Bahrajnu.
Že ko otrok pretepal neonaciste
V manifestu je Dorner zapisal, da bo izkoristil vse svoje vojaško znanje in proti policiji Los Angelesa izvedel nekonvencionalno in asimetrično vojno. Zapisal je, da je to potrebno zlo, v katerem ne uživa, a mora to narediti zato, da opere svoje ime. Zapisal je, da se je že kot otrok boril proti rasizmu, da je vedno pretepal neonaciste in druge, ki so žalili manjšine. Pojasnil je, da sam nima družine, zato naj bi to onemogočil tudi vsem, ki so na seznamu. "Napačno ste ocenili spečega velikana," je še zapisal v manifestu, kjer je hvalil tudi številne javne osebnosti, med njimi guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja in igralca Billa Cosbyja.
Ve kaj dela, saj je bil za to izurjen
Policija opozarja ljudi, da naj bi bil Dorner zelo nevaren, zato naj se mu ne približujejo. Losangeleško policijo je po umorih in objavi manifesta zajel preplah, zato so novinarske konference v četrtek potekale v kleti na sedežu policije. "Dorner zelo dobro ve, kaj dela, saj smo ga zato izurili. To je zelo skrb vzbujajoče in nevarno, še posebej za vpletene policiste," je povedal vodja losangeleške policije Charlie Beck. Dodal je še, da ima Dorner v lasti več kosov orožja.
Izredno stanje v okolici Los Angelesa
V lov za Dornerjem so se vključile policijske enote južne Kalifornije, na pomoč pa so priskočili tudi policisti v Arizoni, Nevadi in celo v Mehiki. Lov se je v četrtek zvečer osredotočil na gorovje južne Kalifornije. Policija trenutno pregleduje hiše v bližini smučarskega središča Big Bear Lake, približno 130 kilometrov od Los Angelesa, saj so v bližini našli njegovo požgan tovornjak. Policisti so za Los Angeles Times povedali, da so v snegu našli sledi, ki naj bi bile Dornerjeve, a je zelo verjetno tudi, da je tovornjak le zavajanje. Zaradi varnosti so zaprli vse bližnje šole.