Stari inkovski spomenik je najpomembnejša perujska turistična znamenitost, ki vsako leto privabi na tisoče popotnikov. Foto: EPA
Stari inkovski spomenik je najpomembnejša perujska turistična znamenitost, ki vsako leto privabi na tisoče popotnikov. Foto: EPA

Konec januarja je Peru prizadelo močno deževje, ki je sprožilo plazove in poplave, ti pa so poškodovali železnico, ki je vodila do tega inkovskega spomenika iz 15. stoletja, ki je tudi najbolj obiskana turistična znamenitost v Latinski Ameriki. Perujske oblasti so ocenile, da so bili v času, ko je bil Machu Picchu, ki sicer ni bil poškodovan, zaprt, prikrajšani za 60.000 turistov in najmanj milijon dolarjev prihodkov.

Peru je z zaprtjem Machu Picchuja, inkovskega svetega kraja, dobil lekcijo o svoji turistični ponudbi in pomembnosti inkovskega spomenika. "Nesreča z vlakom, ki pelje do Machu Picchuja, je imela velik vpliv na nas. Mislim, da smo prodali 50 odstotkov manj turističnih aranžmajev," je za BBC povedal Bernard Schleien, direktor agencije "Latinska Amerika ceneje".

Vsaj 90 odstotkov turističnih prihodkov dobi Peru iz okolice mesta Cuzco, kjer se s turizmom posredno ali neposredno ukvarja več kot polovica prebivalcev. Ponovno odprtje Machu Piccuja ni pomembno le za perujsko gospodarstvo, ampak tudi za ugled Peruja po svetu.

Železnica delno popravljena, turisti vabljeni
Poškodovano železniško progo, ki povezuje Machu Picchu s Cuzcom, so popravili hitreje, kot so pričakovali, za to pa se lahko zahvalijo ugodnim vremenskim razmeram. Kljub temu bodo morali turisti, ki si želijo na Machu Picchu, kombinirati vlak in avtobus, saj perujskim oblastem še ni uspelo popraviti celotne železniške proge.

Zaradi deževja in plazov je konec januarja na območju starodavnega inkovskega mesta ostalo ujetih približno 2.000 turistov, ki so jih perujske oblasti reševale s helikopterji.