Emmanuel Macron. Foto: EPA
Emmanuel Macron. Foto: EPA

Macron je Švedski in Finski znova izrazil podporo in dejal, da bosta prispevali h krepitvi varnosti in stabilnosti. Spomnil je tudi na pripravljenost Francije, da zagotovi varnostna jamstva obema državama, dokler ne postaneta članici vojaškega zavezništva.

Pred vrhom Nata, ki bo konec junija v Madridu, sicer pospešeno potekajo prizadevanja za rešitev spora med Turčijo ter Finsko in Švedsko, a po mnenju finskega predsednika Saulija Niinstoja bo težko, da bo dogovor sprejet do takrat.

Niinsto je na novinarski konferenci priznal, da ponedeljkovi pogovori med Finsko, Švedsko in Turčijo v Bruslju niso prinesli preboja na tem področju, poroča španska tiskovna agencija EFE. Finski predsednik kljub temu vidi napredek v tem, da se države sploh pogajajo.

"Dogovore je precej težko doseči, a kljub temu imam občutek, da potekajo resni pogovori, in upam, da bomo končno dosegli pozitiven rezultat," je na skupni novinarski konferenci s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola dejal Niinsto.

Švedska in Finska sta sredi maja zaprosili za članstvo v obrambnem zavezništvu, Turčija pa je trenutno edina članica Nata, ki preprečuje začetek postopka sprejetja obeh držav.

Ankara svoje stališče utemeljuje z domnevno podporo Finske in Švedske Delavski stranki Kurdistana (PKK), ki jo tako kot ZDA in EU označuje za teroristično organizacijo.

Po navedbah nemške tiskovne agencije DPA se zdi, da so turški ugovori usmerjeni predvsem proti Švedski in manj proti Finski.