Emmanuel Macron se je nepričakovano v zadnjih tednih prebil na položaj favorita. Foto: Reuters
Emmanuel Macron se je nepričakovano v zadnjih tednih prebil na položaj favorita. Foto: Reuters
Marine Le Pen naj bi se v drugem krogu pomerila prav z Macronom. Foto: Reuters

Rusija naj bi uporabljala svoje državne medije za hekerske napade in objavljanje lažnih novic, s čimer naj bi poskušala vplivati na volilno tekmo v Franciji. Po besedah vodje Macronove kampanje Richarda Ferranda so priče "na stotine, celo tisoče" poskusom hekerskih napadov, ki izvirajo iz Rusije.


"Pogledati si moramo dve dejstvi: dva glavna medija Russia Today (RT) in Sputnik, ki sta v lasti ruske države, širita lažne novice,"
je za francosko televizijo France 2 dejal Ferrand. S svojo izjavo je podkrepil vse večjo zaskrbljenost evropskih obveščevalcev, da bi lahko Rusija poskušala vplivati na letošnje parlamentarne in predsedniške volitve v Franciji, na Nizozemskem in v Nemčiji.

Ameriški obveščevalci so že lani trdili, da se je Rusija s hekerskimi napadi vmešavala tudi v ameriške predsedniške volitve, za kar pa, roko na srce, otipljivih dokazov niso ponudili.

Macron nenadejano na položaju favorita
Macron, ki po sestopu z ministrskega stolčka v Hollandovi socialistični vladi nastopa kot neodvisni kandidat, je po aferi Francoisa Fillona z zaposlovanjem žene postal favorit na volitvah, katerih prvi krog bo aprila. Kandidat konservativcev Fillon je zaradi obtožb o fiktivni zaposlitvi soproge izgubil znaten delež podpore in po novem naj bi se glede na ankete v drugem krogu maja prav Macron pomeril z vodjo skrajne desnice Marine Le Pen in jo tudi premagal.

Macron je oster kritik ruske zunanje politike. Tudi po besedah Ferranda je bil Macron tarča ruskih napadov, ker se zavzema za močno Evropo, ki bi se postavila po robu Rusiji. Po drugi strani je Rusiji in Vladimirju Putinu močno naklonjena Le Penova.

V Kremlju so navedbe že zavrnili. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je obtožbe o vpletenosti Rusije v hekerske napade označil za absurdne.