Po nekaterih virih naj bi bili aretirani povezani z vdori v ameriške strežnike, kar pa Kremelj zanika. Foto: Reuters
Po nekaterih virih naj bi bili aretirani povezani z vdori v ameriške strežnike, kar pa Kremelj zanika. Foto: Reuters
Zaradi domnevnih ruskih vdorov je nekdanji predsednik ZDA Barack Obama tik pred odhodom še zaostril odnose z Moskvo. Foto: Reuters

btožili izdaje. Sergeja Mihajlova, Dmitrija Dokučajeva in Ruslana Stojanova obtožujejo delovanja za ameriške interese.

Nekatera poročila navajajo, da bi lahko bile aretacije povezane z domnevnim ruskim vdiranjem v računalniške sisteme med ameriškimi predsedniškimi volitvami, kar pa Kremelj zanika, poroča BBC.

Imena vseh obtožencev je medijem sporočil Ivan Pavlov, eden izmed odvetnikov, ki sicer ni želel povedati, katerega izmed njih zastopa, pravi pa, da njegova stranka vse obtožbe zavrača. Obtožnica tudi ne implicira, da je trojica sodelovala z ameriško obveščevalno agencijo (Cia), poudarja Pavlov. "Nihče sploh ne omenja Cie. Gre za ZDA, ne pa za Cio."

Odvetnik tudi vztraja, da v sodnih dokumentih ni nobene omembe Vladimirja Anikejeva, domnevnega voditelja Šaltaj Boltaja, hekerske skupine, ki je predtem v javnost posredovala e-pošto najvišjih ruskih predstavnikov, vključno s premierjem Dmitrijem Medvedjevom.

Ime hekerske skupine se je v medijih pojavilo januarja, ko so ruski mediji Mihajlova in Dokučajeva povezali s Šaltaj Boltajem. Časopis Rosbalt je v sredo objavil, da so Mihajlovi enoti lani ukazali, naj sodeluje s skupino.

Dramatična aretacija
Tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je za RIA Novosti zatrdil, da se obtožbe izdaje ne navezujejo na ameriške sume, da je Rusija med novembrskimi predsedniškimi volitvami vdrla v strežnike demokratske stranke.

BBC-jeva dopisnica iz Moskve sicer poroča, da kljub zanikanju v Moskvi krožijo navedbe iz anonimnih virov, da so aretacije vseeno povezane z vdori v volilne sisteme v dveh ameriških zveznih državah.

Ruski mediji poročajo, da je bil Mihajlov aretiran v precej dramatičnem slogu, ko je bil ravno sredi konference vodstva FSB-ja, od koder ga je nato policija odvedla z vrečo na glavi. Njegova desna roka Dokučajev naj bi bil dobro znani heker, ki naj bi začel sodelovati s FSB-jem pred več leti. Pred tedni so aretirali tudi Stojanova, ki je sicer še vedno zaposlen v Kaspersky Labu, a, kot so sporočili iz podjetja, je v preiskavi zaradi dogodkov, ki so se zgodili v obdobju pred njegovo zaposlitvijo v Kaspersky Labu.

V Rusiji je za izdajo zagroženih do 20 let zapora, sojenja zaradi izdaje pa so zaradi svoje "občutljive narave" zaprta za javnost.