21-letni Mohamed Houli Chemlal je bil ranjen v eksploziji v hiši v Alcanarju. Foto: EPA
21-letni Mohamed Houli Chemlal je bil ranjen v eksploziji v hiši v Alcanarju. Foto: EPA
Barcelona
Množica cvetja v spomin žrtvam napada na La Rambli. Foto: Reuters
Glavni načrtovalec barcelonskih napadov je bil imam

Sodnik španskega višjega sodišča Fernando Andreu je Mohameda Houlija Chemlala in Drissa Oukabirja obtožil članstva v terorističnih organizaciji in umorov, Chemlala pa tudi posedovanja eksplozivnih teles, ter odločil, da ostajata v zaporu. Tretji osumljenec, Salh El Karib, ki je vodil bar v Ripolliju, ostaja v priporu, četrtega osumljenca, Mohameda Aallo, pa so ob določenih pogojih izpustili.

Po besedah Chemlala je bil glavni načrtovalec napadov imam Abdelbaki El Sati, ki je člane celice, večina jih je bila mladih Maročanov, poučeval o mučeništvu. Sodnik je ob tem dejal, da so v omenjeni hiši v Alcanarju, kjer so našli mrtvega imama, našli več letalskih kart za Bruselj in kratko pismo vojakom Islamske države. Nekdanji imam v mestu Ripollu, od koder je bila večina članov teroristične celice, je umrl v eksploziji v hiši noč pred napadom v Barceloni.

Najprej je, oblečen v bolnišnično pižamo, ker je zaradi ran v bolnišnični oskrbi, pričal Chemlal, ki je bil ranjen v eksploziji v hiši v Alcanarju dan pred napadom v Barceloni. Po navedbah sodnih virov je dejal, da je teroristična celica načrtovala "enega ali več obsežnih napadov", med drugim so načrtovali napad na katedralo Sagrada Familia, materiale za izdelavo bomb pa so dobili na različne načine in na različnih krajih, tako v Španiji kot drugod, tudi prek spleta. Na slednjem so našli tudi navodila za dodatno ojačitev eksplozivnih teles.

Zaslišan je bil tudi 28-letni Oukabir, ki je zanikal svojo vpletenost v napad. Njegov potni list so našli v kombiju na La Rambli. Oukabir trdi, da je njegov brat Moussa, ta je bil ubit v operaciji v Cambrilsu, ukradel njegove dokumente. Pred sodnika sta stopila še 27-letni Aalla, domnevni voznik audija, s katerim so napadalci izvedli napad v Cambrilsu, in 34-letni Al Karib, lastnik bara v Ripollu, od koder so pošiljali denar v Maroko.

Zaslišanje na sodišču v Madridu, kamor so četverico prepeljali iz Barcelone, je sicer potekalo za zaprtimi vrati in predstavlja začetek dolgega sodnega procesa v povezavi s terorističnimi napadi pretekli četrtek, v katerih je umrlo 15 ljudi, več kot 130 pa je ranjenih. Osem drugih članov teroristične celice, ki je načrtovala še obsežnejše napade, je mrtvih, dva sta umrla v eksploziji, šest pa jih je ustrelila policija.

Kot smo poročali, je španska policija v ponedeljek v vinogradu v Subiratsu blizu Barcelone ubila glavnega osumljenca, 22-letnega Younesa Abouyaaqouba, ki je vozil kombi, s katerim je na La Rambli ubil 13 ljudi, na begu pa naj bi ubil tudi voznika vozila, s katerim je potem pobegnil.

V soboto shod proti terorizmu
V Barceloni bodo v soboto ob 18. uri potekale množične demonstracije proti terorizmu, ki se jih bo udeležil tudi evropski komisar za energijo, Španec Miguel Arias Canete, ki bo zastopal celotno Evropsko komisijo. Shod se bo začel na trgu Plaza de Catalunya, kjer se je pretekli teden začel morilski pohod terorista, ki je potem na ulici La Rambla ubil 13 ljudi.

Glavni načrtovalec barcelonskih napadov je bil imam