Protesti v madžarski prestolnici niso bili tako nasilni kot lani. Foto: EPA
Protesti v madžarski prestolnici niso bili tako nasilni kot lani. Foto: EPA

Na protestih se je zbralo nekaj več kot 6.000 ljudi, ki so po pohodu čez središče mesta prispeli na trg pred parlamentom, kjer je vodja ene izmed skupin, ki organizirajo proteste, privržence pozval, naj okoli parlamenta in ministrstev postavijo zapore, ki bi poslancem preprečile vstopanje v parlament in izstopanje iz njega.

Med večinoma miroljubnimi protestniki, ki so premierja Ferenca Gyurcsanyja pozivali k odstopu, je bilo tudi nekaj takih, ki so vladna poslopja in policijo, ki jih je varovala, obmetavali s steklenicami. Nekaj protestnikov je poslance vladajoče koalicije, ki so skušali zapustiti parlament, obmetavalo z blatom in jih zmerjalo z morilci, v nekaterih predelih mesta pa so zaradi protestov nastali zastoji.

Proteste sprožile laži premierja
Lani so protesti izbruhnili, ko je premier Ferenc Gyurcsany priznal, da je pred parlamentarnimi volitvami aprila lagal o gospodarskih razmerah v državi. Protesti so bili precej nasilni, nekateri protestniki so namreč zažigali avtomobile, obmetavali policijo s kamni in vdrli na sedež državne policije.