Protestniki so se zbrali pred strogo zastraženim parlamentom v Budimpešti. Foto: Reuters
Protestniki so se zbrali pred strogo zastraženim parlamentom v Budimpešti. Foto: Reuters

Orbana naj bi poslanci po prepričljivi zmagi na volitvah 8. aprila na položaj predsednika vlade vnovič potrdili v četrtek. Na tretjem v nizu večjih protestov, ki od volitev naprej potekajo pod geslom "Mi smo večina", se je zbralo približno 20.000 protestnikov.

Govorniki so pozivali k novi sestavi opozicije in izpostavili možnost, da bi na lokalnih volitvah prihodnje leto proti kandidatom Fidesza nastopila s skupnim kandidatom. "Potrebujemo skupno zgodbo proti Orbanovi sovražni politiki," je dejal Balasz Gulyas, eden izmed organizatorjev protestov. Še en govornik Viktor Gyetvai je zatrdil, da ni Orban "niti kristjan niti demokrat".

Fidesz je na volitvah 8. aprila osvojil kar 49 odstotkov glasov in si tako v parlamentu znova zagotovil dvotretjinsko večino. Njegov najbližji zasledovalec, nacionalistična stranka Jobbik, je prejela 20 odstotkov glasov. Protestniki ob tem opozarjajo na nepravični volilni sistem, po katerem bi lahko Fidesz premagala le enotna opozicijska fronta.

Predsednik Ader Orbanu podelil mandat
Volilna udeležba je bila sicer kar 69-odstotna in kot je v nagovoru na ustanovnem zasedanju parlamenta v torek dejal predsednik države Janos Ader, legitimnost volitev ni pod vprašajem. Ader je tudi podelil mandat za vnovično sestavo vlade Orbanu, ki naj bi ga na položaj izvolili v četrtek. Že v torek so poslanci na položaj predsednika parlamenta znova izvolili Laszla Köverja.