Proti zakonu je pred dnevi protestiralo več tisoč Madžarov. Foto: EPA
Proti zakonu je pred dnevi protestiralo več tisoč Madžarov. Foto: EPA

Novi zakon je madžarski parlament sprejel v torek. V novoustanovljenem svetu za medije bo pet članov iz desnosredinske vladajoče stranke Fidesz, svet pa bo lahko z visokimi denarnimi kaznimi oglobil medije zaradi poročanja, ki ne bo "politično uravnoteženo" ali bo žalilo človeško dostojanstvo. Predvidene kazni so do 200 milijonov forintov (700.000 evrov) za televizijske postaje in do 25 milijonov forintov (89.000 evrov) za časopise in spletne medije.

Svet bo imel tudi pravico do vpogleda v dokumente medijev, še preden bo kršitev ugotovljena. Poleg tega bodo morali novinarji razkriti svoje vire, ko bodo poročali o vprašanjih, povezanih z nacionalno varnostjo.

"Mi smo samozavestna država"
Premier Viktor Orban je zatrdil, da vlada ne bo spreminjala zakona kljub ostrim kritikam doma in v tujini. "Ne bojimo se nekaj kritik ali celo številnih kritik, ki prihajajo iz Zahodne Evrope ali celo od drugod," je izjavil v pogovoru za televizijo Hir TV in zagotovil, da bo Budimpešta spoštovala evropske standarde. Po njegovih besedah je spreminjanje zakonov "značilno za države, ki jim primanjkuje samozavesti, mi pa nismo takšna država".

Nemška vlada je v četrtek sporočila, da je zunanji minister Guido Westerwelle poklical madžarskega kolega Janosa Martonyija, s katerim sta govorila o možnosti sprememb zakona "v prijateljskem ozračju".

Pogledi izpod čela
Zakon je namreč naletel na kritike mednarodnih novinarskih združenj, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in Evropskega parlamenta, zlasti zato, ker Madžarska 1. januarja prevzema polletno predsedovanje Evropski uniji. "Madžarska kot država, ki bo v kratkem prevzela predsedovanje Evropski uniji, ima posebno odgovornost za ugled celotne Unije v svetu," je izjavil tiskovni predstavnik nemške vlade Christoph Steegmans. Dodal je, da bo Berlin pozorno spremljal, kako se bo izvajal zakon.

Tudi luksemburški zunanji minister Jean Asselborn se je vprašal, ali je Madžarska primerna za vodenje Evropske unije.