Priljubljeni Klubradio je moral po dvanajstih letih nehati oddajati. Foto: EPA
Priljubljeni Klubradio je moral po dvanajstih letih nehati oddajati. Foto: EPA
Viktor Orban
Vsega je kriv Viktor Orban, opozarjajo mediji. Foto: EPA

Novinar liberalnega tednika Magyar Narancs, Endre Bojtar, je na konferenci v Budimpešti celo izjavil, da "je bila državna srbska televizija na začetku 90. let svobodnejša, kot je madžarska televizija trenutno". "Javni mediji so povsem pod nadzorom vlade, državna televizija se sploh več ne ukvarja s politiko, če pa se, so informacije neverjetno pristranske," je opozoril in dodal, da je prestiž medijskega poklica na Madžarskem "izginil".

Treba je stopiti skupaj
Položaj t. i. četrte veje oblasti na Madžarskem je preprosto "dramatičen", se je strinjal odgovorni urednik tednika Elet es Irodalom, Zoltan Kovacs. Kot je spomnil, so novinarji ob uveljavljanju novega medijskega zakona leta 2010 in 2011 protestirali in javno podpirali kolege, ki so bili tarča vlade, zaradi česar so izgubljali službe. Novinarje je pozval, da bi morali tudi danes pokazati več solidarnosti drug z drugim, "tudi če je stvari težko spremeniti".

Kot so ocenili udeleženci konference, je že prejšnja Orbanova vlada leta 1998 vodila do medijev sovražno politiko, ukrepi, ki jih je sprejela v tem mandatu, pa so stanje še poslabšali. Vlada je "razklala to državo na dvoje", je posvaril odgovorni urednik vodilnega madžarskega dnevnika Nepszabadsag, Karoly Voros. "Ideologija 'kdor ni z nami, je proti nam' je prodrla v madžarsko družbo, družine, službe in tudi v medije," je dejal.

Vsemogočni svet za medije
Od začetka lanskega leta, ko je začela veljati sporna medijska reforma Orbanove vlade, je celotna medijska pokrajina na Madžarskem pod pristojnostjo t. i. sveta za medije, ki ga sestavljajo ljudje, zvesti premierju. Odločitev tega sveta ni mogoče izpodbijati na sodišču. Čeprav je Madžarska pod pritiskom Evropske unije sporne reforme v določeni meri omilila, njegove pristojnosti ostajajo nedotaknjene.

Čeprav je na primer sodišče v Budimpešti že marca razsodilo, da je treba opozicijskemu radiu Klubradio vrniti frekvenco, ki mu je bila odvzeta, svet za medije sodišče preprosto ignorira, radio pa mora še vedno delovati na začasni frekvenci. Ta mu je bila dodeljena le do 6. oktobra, kaj se bo zgodilo po tem datumu, pa ostaja neznanka. "Medijskega zakona ni mogoče modificirati (...), treba ga je odstraniti," je bil odločen vodja Klubradia, Andras Arato.

Kako razdeliti oglaševalski kolač?
Na konferenci je bilo tudi slišati, da je poleg sankcij učinkovito sredstvo izvajanja pritiska na medije tudi odločanje, s kom skleniti pogodbe o oglaševanju. "Oglaševalski trg na Madžarskem je zelo majhen in država je tu pomemben igralec," je poudaril priljubljeni radijski voditelj Andras Piko. Voros je ob tem še pojasnil, da oglaševalske pogodbe za državna podjetja sistematično dobivajo provladni mediji, k temu pa oblasti spodbujajo tudi zasebna podjetja.