Številni grafiti in napisi na volilnih letakih pričajo, kaj si večina misli o naravi stranke. Foto: Reuters
Številni grafiti in napisi na volilnih letakih pričajo, kaj si večina misli o naravi stranke. Foto: Reuters
Predsednik Gabor Vona
Gabor Vona je predsednik Jobbika že štiri leta, pri tem pa dobro izrablja izobrazbo učitelja zgodovine in psihologije. Foto: Reuters
Jobbik
Strankini gardisti, ki branijo stranko in njen program, ki govori tudi o popravi meja, ki so bile zarisane po I. in II. svetovni vojni. Foto: Reuters

Nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami na Madžarskem kaže, da bo druga najmočnejša stranka v državi postal Jobbik - gibanje za boljšo Madžarsko, ki se uradno opredeljuje kot radikalna nacionalistična stranka, preostale stranke pa jo označujejo za skrajno desničarsko gibanje, ki izkorišča svetovno gospodarsko krizo, ki je močno prizadela slovensko vzhodno sosedo. Poleg tega Jobbik ne izbira besed in odkrito krivi "pokvarjene Cigane" za izvor vseh težav na panonski ravnici.

31-letni predsednik privlači mlade
Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah se stranki komaj 31-letnega Gaborja Vona obeta od 12 do 16 odstotkov, s čimer so ob boku trenutno vladajoči Socialistični stranki. Nedvomno zanimivi Vona zna z izbranimi ali pa tudi zelo preprostimi besedami pritegniti pozornost, uspešen pa je predvsem pri mladih do 30 let, kjer naj bi pobrali skoraj polovico glasov.

Pri tem analitiki opozarjajo, da se ljudje na predvolilnih raziskavah neradi izrekajo, da volijo Jobbik. Tako so na primer na lanskih evropskih volitvah na volilni dan dobili šest odstotkov več, kot jim je napovedala njim najugodnejša projekcija. Velik volilni uspeh ogroža tudi cilj opozicijskega Fidesza, da bi si ob ponovnem prevzemu oblasti zagotovili kar dvotretjinsko večino v novem parlamentu.

Bo Jobbik pokvaril zmagoslavje Fidesza'
"S to izrazito populistično retoriko bi lahko Jobbik močno pritiskal na politiko nove vlade. Po drugi strani pa bodo lahko omejili priljubljenost Fidesza in mu preprečili, da bi imel ustavno večino v novem sklicu parlamenta," politični analitik Andras Giro-Szasz opozarja tudi na pozitivno plat vzpona skrajne desnice, za kar je kriva izredno nepriljubljena socialistična vlada. Poleg tega so Madžari vse od padca komunizma dokazali, da znajo izredno hitro in kruto kaznovati vladajoče stranke. Szasz meni, da če socialistom Ildikó Lendvaijeve uspe zbrati več kot 15 odstotkov, bo to kar lep uspeh glede na vse okoliščine in katastrofalno nizko podporo vladi.

Socialisti postajajo radikalni nacionalisti
Romi predstavljajo od 5 do 7 odstotkov prebivalstva Madžarske, Jobbik pa jih je okrivil za podvojitev brezposelnosti v zadnjem letu, ki je po dolgem času presegla mejo 10 odstotkov. Dokaz vzpona Vonajeve stranke je mesto Ozd na revnem madžarskem severovzhodu. Ozd je mesto z dolgoletno železarsko tradicijo, v kateri so tudi po zlomu madžarskega "golaž socializma" ves čas vladali socialisti. Na aprilskih volitvah je mogoče pričakovati, da bo Ozd postal nova trdnjava Jobbika.

"Številnim je ob tem slabo, kako cigani izkoriščajo našo socialno državo, ki po drugi strani ne more poskrbeti za brezposelne," glavni moto Jobbika ponavlja 27-letni avtomehanik Andras Kemacs, ki dodaja: "Jobbik me je presenetil z odkritostjo glede tega. Vsi vedo, da se to dogaja, a zganil se ni nihče."

Boj proti EU-ju in korupciji
Vona in njegova stranka jezdita tudi na valu razočaranja nad Evropsko unijo, ki je predstavljena kot demon, ki omejuje suverenost Madžarske. Tretja "fronta" je skorumpiranost vladne elite, ki nespretno pada iz afere v afero. Fidesz je poskušal z zaostrojevanjem stališč do Romov pridobiti mlade volilce Jobbika, a se je to izkazalo za neuspešno.

"Devet od desetih kriminalcev so Cigani. To se mora končati, moramo jih prisiliti, da delajo. Delo oz. volja do dela je pogoj za socialno podporo," v na pol razpadli dvorani grmi lokalni kandidat Jobbika Andras Kisgergely, ki se z novim avtomobilom in varnostnikom že pripravlja na novo življenje poslanca v veliki in bogati Budimpešti.