Salvatoreja Lo Piccola so aretirali v bližini Palerma, obtožen pa je na življenje v zaporu zaradi umora. Foto: EPA
Salvatoreja Lo Piccola so aretirali v bližini Palerma, obtožen pa je na življenje v zaporu zaradi umora. Foto: EPA
Italijanska policija
Policija je preiskala skrivališče Lo Piccola, kjer ga je aretirala 5. novembra. Foto: EPA

Lo Piccola, ki naj bi nameraval postati mafijski "šef vseh šefov", so na Siciliji aretirali po 15 letih na begu, seznam t. i. mafijskih desetih zapovedi pa je namenjen predvsem ohranjanju varnosti in skrivnostnosti, po katerih je znana Cosa Nostra. Med pravili pa so tudi taka, ki zadevajo oliko; mafijci ne smejo gledati za ženami svojih prijateljev, izogibajo naj se gostilnam in nočnim klubom, vedno naj se držijo dogovorov in seveda se ne smejo družiti s policaji. Med dokumenti Lo Piccola so našli še prisego zvestobe, v kateri je član prisegel, da če izda organizacijo, "mora njegovo meso goreti".

Je seznam pravi?
Nekateri poznavalci mafije dvomijo, da je seznam zares napisal Lo Piccolo ali kak drug mafijski šef, saj ti takšnega seznama ne rabijo. "Vsi poznajo pravila, že generacije pa se mafijci izogibajo medsebojnemu komuniciranju kakorkoli drugače kot z besedami," je pojasnil novinar iz Palerma Enrico Bellavia, ki je napisal že več knjig o mafiji.

Mafija ima prednost pred ženo
Seznam je najverjetneje namenjen novim generacijam mafijcev, ki javno razkazujejo svoje bogastvo in moč. Pravila narekujejo tudi spoštovanje mafijcev do njihovih žena, hkrati pa ukazujejo popolno zvestobo Cosa Nostri, saj mora biti njen član vedno razpoložljiv, četudi njegova žena rojeva.

Članstvo v mafiji pa ni mogoče za posameznike, ki imajo sorodnike med policisti. Prepovedana je kraja denarja drugim družinam znotraj organizacije, njeni člani pa morajo "spoštovati moralne vrednote". O prepovedi ubijanja pa ni napisana nobena beseda.

T. V.