Makedonija se je pridružila Hrvaški z vpisom definicije poroke kot zveze med moškim in žensko v ustavo. Foto: EPA
Makedonija se je pridružila Hrvaški z vpisom definicije poroke kot zveze med moškim in žensko v ustavo. Foto: EPA
Nikola Gruevski z ženo
Gruveski je odločen zagovornik tradicionalnih družinskih vrednot. Foto: EPA

Za predlog spremembe ustave, v kateri se bo poroka definirala izključno kot "zveza med moškim in žensko" je v 123-članskem parlamentu glasovalo 82 poslancev, šest pa jih je bilo proti iz opozicijske Demokratične stranke Albancev. Spremembo bodo uveljavili takoj.

Po besedah poslanca vladajoče stranke VMRO-DPMNE Ilije Dimovskega bo predlagana sprememba ščitila "tradicionalno družino in verske vrednote poroke".

Vladajoča stranka je po zmagi na aprilskih parlamentarnih volitvah pohitela s predlogom, potem ko je bila lani Makedonija priča valu ogorčenja ob nameri, da bi organizirali parado ponosa, proti kateri so šli na okope konservativni politiki in vplivna Pravoslavna cerkev.

Še en poslanec VMRO-DPMNE Vlatko Gjorčev je prepričan, da bodo zdaj zagotovili, da nihče ne bo posegal v "večstoletno tradicijo poroke v Makedoniji".

"Ustavna zaščita in jasna definicija poroke bo omogočila zaščito otrok in potrditev njihove vzgoje v družinskem vzdušju, v katerem so glavni stebri starši, mati in oče," je v začetku meseca povedal tiskovni predstavnik vlade Aleksandar Gjorgijev.

Vladajoča stranka je že lani poskušala s predlogom v parlamentu, vendar ni zbrala potrebnih dve tretjini glasov za spremembo ustavo. Glavna opozicijska stranka socialdemokratov je predlogu nasprotovala, saj je po njenem mnenju družinski zakonik iz 90. let prejšnjega stoletja že določa poroko v heteroseksualnih pojmih.

Uvajanje konservativnih družinskih študij
Makedonski profesor za družinsko pravo Dejan Micković je za portal Balkaninsight je vladni korak v tej smeri označil kot strogo politično odločitev, ki je namenjena okrepitvi tradicionalnega pojmovanja družine pred morebitnimi poskusi uzakonitve porok med istospolnimi pari in posvajanje otrok v prihodnosti.

Prejšnji mesec so organizacije za človekove pravice pozvale državno komisijo za boj proti diskriminaciji k ukrepanju proti nedavni uvedbi "družinskih študij" na največji univerzi v državi, pri katerih poučujejo, da sta ločitev in homoseksualnost deviaciji. Komisija in vlada se na pozive nista odzvali.

Univerza svetega Cirila in Metoda je pred kratkim napovedala, da bo ustanovila Inštitut za družinske študije, v katerem kritiki vidijo politiko vlade premierja Nikole Gruevskega, ki od prevzema oblasti leta 2006 vodi socialno konservativno politiko.

Makedonija ima med vsemi balkanskimi državami po mnenju organizacij za pravice istospolno usmerjenih najhujšo statistiko pri zaščiti gejevske, lezbične, biseksualne in transseksualne populacije. Država si sicer že več let prizadeva pridobiti status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, a jo pri tem ovira sosednja Grčija zaradi spora glede imena Makedonija.