Rodrigo Borda in Sergio Miranda sta, potem ko sta se registrirala za poroko, novinarjem z veseljem pokazala svoja prstana. Foto: EPA
Rodrigo Borda in Sergio Miranda sta, potem ko sta se registrirala za poroko, novinarjem z veseljem pokazala svoja prstana. Foto: EPA

Urugvaj je poroke istospolnih partnerjev dovolil z zakonom, sprejetim aprila letos. Zakon pravi, da lahko od 5. avgusta dalje izdajajo poročna dovoljenja za istospolne pare, do poroke pa je potem treba počakati deset dni. Prva sta se v ponedeljek registrirala 39-letni Rodrigo Borda in 45-letni Sergio Miranda, ki sta številnim novinarjem pred mestno hišo povedala, da datuma poroke še nista določila.

Prva pa sta se v bolnišnici v Montevideu poročila dva moška, od katerih eden boleha za neozdravljivo obliko raka. Prav zaradi bolezni enega od mladoporočencev jima na poroko ni bilo treba čakati predvidenih deset dni.

Urugvaj za Argentino in pred Brazilijo
Urugvaj je za Argentino druga država Južne Amerike, ki je dovolila poroke istospolnih parov. Argentina je to storila leta 2010, Urugvaju pa je že maja s sprejetjem ustreznega zakona sledila Brazilija. Istospolne poroke so v Latinski Ameriki sicer mogoče že od leta 2009, ko so ustrezni zakon sprejeli v Mehiki, a le v prestolnici, ne pa tudi v drugih delih države.

Poleg omenjenih štirih držav so poroke istospolnih partnerjev mogoče v Veliki Britaniji in Franciji, na Nizozemskem, v Španiji, Kanadi, Južni Afriki, na Norveškem, Švedskem, Portugalskem, na Islandiji in na Danskem, v Belgiji ter na Novi Zelandiji. Istospolni pari se lahko poročijo tudi v 13 ameriških zveznih državah in v prestolnici Washington.