Hrvaški istospolni pari bodo lahko dobili nekatere pravice, kot jih imajo heteroseksualni pari. Foto: Reuters
Hrvaški istospolni pari bodo lahko dobili nekatere pravice, kot jih imajo heteroseksualni pari. Foto: Reuters
Hrvaška
Hrvaška cerkev in konservativci so z nedavnim referendumom definicijo zakona kot zveze med moškim in žensko zakoličili v ustavo. Foto: EPA

Hrvaška vlada je na četrtkovi seji potrdila predlog zakona o partnerski skupnosti, s katerim želijo odpraviti določene ovire za enakopravnost istospolno usmerjenih v družbi.

Najpomembnejši del zakona je uvedba življenjskega partnerstva, kot se bo imenovala partnerska skupnost. Institucija zakonske zveze še naprej ostaja omejena na skupnost heteroseksualnih oseb, kar bo tudi zapisano v ustavo glede na izide nedavnega referenduma, kjer so hrvaški volivci potrdili definicijo zakonske zveze kot skupnosti moškega in ženske.

Registracija partnerskih skupnosti bo potekala na matičnih uradih. Po besedah ministra za upravo Arsena Bauka bodo homoseksualci dobili nekatere pravice, ki jih imajo tradicionalno heteroseksualne zakonske zveze. Gre predvsem za premoženjske in nasledstvene pravice.

"Pravne razlike med istospolnimi in heteroseksualnimi skupnostmi obstajajo predvsem na področju položaja otrok. Na ta način se upošteva, da je v tej fazi razvoja položaja istospolno usmerjenih v hrvaški družbi največ interesov in dvomov pomembnega dela državljanov usmerjenih v položaj otrok," je povedal Bauk.

Neporočeni heteroseksualci ne smejo posvajati
Glede na vladni predlog zakona posameznikom v partnerski skupnosti ne bo omogočeno posvojiti otrok, upoštevano pa bo obstoječe stanje in dejstvo, da na Hrvaškem že obstajajo istospolne skupnosti, ki skrbijo za otroke.

Zato zakon predvideva možnost partnerske skrbi za otroke, kar je primerljivo z zakonskimi zvezami v primerih očimov oziroma mačeh.

Na Hrvaškem niti heteroseksualni pari, ki živijo v skupnostih, ki niso registrirane kot zakonska zveza, nimajo pravice do posvojitve otrok.

Bauk je pojasnil, da razlike med zakonsko zvezo in življenjskim partnerstvom ostajajo, ker predlog zakona spoštuje različne tradicije, ki obstajajo v družbi.

"Do vstopa v Evropsko unijo je bila Hrvaška zahod vzhoda, zdaj pa ne bi bilo dobro, da bi bili vzhod zahoda," je ob napovedi parlamentarne razprave o predlogu zakona dejal premier Zoran Milanović.

Po ocenah Milanovića v EU-ju obstajajo določeni standardi, ki so v nekaterih državah liberalnejši in v drugih malo manj. Med zadnje se bo uvrstila tudi Hrvaška, če bo sprejela zakon o življenjskem partnerstvu, je dejal hrvaški premier.

Ob tem je še izrazil upanje, da Hrvaška ne bo med tistimi, ki so še v 19. stoletju, ko gre za pravice istospolno usmerjenih.