Makedonski vojaki s psi patruljirajo ob ograjeni grško-makedonski meji blizu Gevgelije. Na drugi strani je Idomeni. Foto: Reuters
Makedonski vojaki s psi patruljirajo ob ograjeni grško-makedonski meji blizu Gevgelije. Na drugi strani je Idomeni. Foto: Reuters
Idomeni je zapustilo le nekaj deset prebežnikov. Foto: Reuters

Makedonski parlament je namreč do 31. decembra podaljšal izredne razmere, ki med drugim omogočajo uporabo vojske na mejah. Makedonski obrambni minister Zoran Jolevski je v govoru pred poslanci odločitev za podaljšanje izrednih razmer utemeljil z vse večjim številom prebežnikov, ki vstopajo v Makedonijo in jo prečkajo.

Makedonsko-grška meja je za prebežnike zaprta že od konca februarja, s čimer se je zaprla tudi t. i. balkanska pot, po kateri je lani v Evropo prišlo več kot milijon migrantov in beguncev. Zaradi tega se je ob meji nakopičila množica prebežnikov, ki so upali na vnovično odprtje poti proti srednji in zahodni Evropi. Največ jih je v Idomeniju, kjer vztraja še 12.000 prebežnikov.

Govorice o odprtju meje neresnične
Čeprav so se nedeljske govorice o vnovičnem odprtju meje z Makedonijo izkazale za neresnične, je Idomeni zapustilo le nekaj deset prebežnikov. Proti begunskim centrom v notranjosti Grčije, kjer so boljše razmere kot v Idomeniju, sta tako od nedelje odpeljala le dva avtobusa z begunci.

V nedeljo so v Idomeniju izbruhnili izgredi, potem ko so se tam razširile govorice, da bo Nemčija sprejela več tisoč prosilcev za azil in da bodo v ta namen znova odprli mejo z Makedonijo, ki je zaprta že več tednov. Policija je nato prebežnike prek zvočnikov v arabščini in farsiju obvestila, da govorice ne držijo.

Razmere nevzdržne
Grške oblasti so sicer v petek začele evakuacijo taborišča, sprva predvidenega za namestitev 2.000 ljudi, v katerem so zaradi prenatrpanosti že dalj časa nevzdržne razmere. Prvi dan evakuacije so avtobusi iz Idomenija v bližnje begunske tabore prepeljali okoli 400 beguncev.
Grške oblasti imajo tudi danes v pripravljenosti avtobuse za prevoz prebežnikov, ki bodo želeli zapustiti Idomeni.

Levičarski aktivisti zasedli hiše v Atenah
Nekaj prebežnikov pa bo lahko zavetišče našlo tudi v treh hišah v Atenah, ki so jih v preteklih tednih zasedli anarhisti in levičarski aktivisti. Kot poroča grški tabloid To Proto Tema, gre za eno stavbo v lasti univerze ter dve opuščeni zgradbi v atenski četrti Eksarhija, ki velja za središče anarhistov. Ti želijo beguncem zagotoviti trajno namestitev in jim omogočiti dostojno življenje.