Meja med Grčijo in Makedonijo je zaprta, zdaj pa prebežniki zapuščajo Idomeni. Foto: Reuters
Meja med Grčijo in Makedonijo je zaprta, zdaj pa prebežniki zapuščajo Idomeni. Foto: Reuters

Grčija evakuira prebežnike iz glavnega centra v Idomeniju na meji z Makedonijo.

V petek je osem avtobusov iz Idomenija v bližnje prebežniške tabore prepeljalo okoli 400 ljudi. Več kot deset avtobusov pa je tiste prebežnike, ki so privolili v to, da zapustijo obmejno območje, čakalo v soboto. Grško-makedonska meja je sicer zaprta od začetka marca.

V ponedeljek se bo evakuacija še okrepila
Med tistimi, ki so jih prepričali, da so med prvimi vstopili na avtobuse, so bili večinoma starši z otroki, ki ne morejo več prenašati težkih razmer, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupno so v taboru na meji zdaj našteli 11.603 ljudi.

V ponedeljek naj bi se operacija evakuacije Idomenija okrepila, je povedal Jorgos Kricis iz agencije za koordinacijo migracijske politike. "Več kot 2.000 mest lahko takoj najdemo za begunce, ki so v taboru v Idomeniju, in od ponedeljka naprej se lahko ta številka podvoji," je dejal in zatrdil, da bodo v prihodnjih treh tednih v novih zatočiščih pripravili 30.000 mest.

V zadnjih 24 urah ni prišel noben prebežnik
Grčija je sporočila, da število prihodov prebežnikov upada. V četrtek so sporočili, da prvič po sklenitvi spornega dogovora med Evropsko unijo in Turčijo v 24 urah na njihove otoke ni prišel noben prebežnik.

Gre za dogovor, v okviru katerega bodo vse prebežnike, ki bodo prispeli na grške otoke, poslali nazaj v Turčijo. Kljub dogovoru, ki je začel veljati v nedeljo, je v ponedeljek v Grčijo prispelo 1.662 ljudi, nato pa vse manj. V torek 600 in v sredo 260, v četrtek pa prihodov ni bilo. V petek je prišlo 161 ljudi, v soboto pa manj kot 100, kažejo uradni podatki grške vlade. Število vseh prebežnikov v Grčiji trenutno znaša 50.236.