Zaev je začel objavljati dokumente, ki obremenjujejo vlado premierja Gruevskega. Foto: Reuters
Zaev je začel objavljati dokumente, ki obremenjujejo vlado premierja Gruevskega. Foto: Reuters
Nikola Gruevski
Gruevskemu njegovi nasprotniki očitajo avtoritarnost pri vodenju države. Foto: Reuters
Makedonija
Zaradi dogodkov v Makedoniji so v Bruslju izrazili zaskrbljenost. Foto: EPA

Razkol med vlado in opozicijskimi socialdemokrati se vleče že nekaj časa, politična kriza pa se je še poglobila, potem ko je prejšnji teden policija ovadila vodjo socialdemokratov Zorana Zaeva, ki naj bi s še tremi ljudmi v sodelovanju s tujimi obveščevalnimi službami pripravljal strmoglavljenje premierja Gruevskega in njegove vlade.

Zaev je na dobro obiskani novinarski konferenci obtožil Gruevskega, da je z vodjo protiobveščevalne službe Sašem Mijalkovom organizirali množično prisluškovanje, ki traja že najmanj zadnja štiri leta. Med tarčami prisluškovanja naj bi bili politiki, aktivisti, predstavniki nevladnih organizacij, profesorji, duhovniki in predstavniki pravosodja. Izjema niso bili niti strankarski kolegi Gruevskega v njegovem vladajočem VMRO-DPMNE.

"Gruevski in še nekaj ljudi okoli njega stojijo za to operacijo. Dokazi kažejo, da je bilo nezakonito prisluškovanje pod neposrednimi ukazi Saše Mijalkova. Tako obsežno prisluškovanje lahko izvede le domača služba," je povedal Zaev na novinarski konferenci, na kateri so predvajali izseke domnevno nezakonito posnetih pogovorov, med katerimi naj bi bili tudi pogovori Zaeva s člani družine in novinarji. Predvajali so tudi domnevni pogovor med finančnim in notranjim ministrom.

"Prisluškovalo se je vsem družbeno pomembnim ljudem, razen Nikoli Gruevskemu in Saši Miljakovu ... Imamo na tone dokumentov, ki to dokazujejo. To je žalostna novica za Makedonijo," je dejal vodja socialdemokratov, ki je ob tem mednarodno skupnost pozval, naj pozorno spremlja objavljene dokaze in se aktivno vključi v "ta proces". Po besedah Zaeva je Gruevski dnevno dobival poročila o svojih političnih nasprotnikih, ki jih je pripravila tajna služba.

Zaev napoveduje nove objave
Gruevski je prejšnji teden obtožil Zaeva, da ga je skušal oktobra in novembra lani izsiljevati za razpis predčasnih volitev, ko mu je grozil z objavo kočljivih protivladnih dokumentov, ki naj bi jih pridobil s pomočjo tujih obveščevalnih služb. Zaev je te obtožbe odločno zanikal in zatrdil, da skušajo oblasti na vse načine preprečiti objavo dokazov, ki mečejo slabo luč na vlado.

Zaev je na novinarski konferenci znova zanikal, da bi mu dokaze priskrbele tuje obveščevalne službe. Kot je dejal, so mu jih priskrbeli "pogumni ljudje" znotraj obveščevalnih služb. "To je samo začetek," je dejal in napovedal, da bodo objavili tudi dokumente, ki dokazujejo kriminalna dejanja posameznikov.

Prejšnji teden je državno tožilstvo pozvalo medije, da ne objavljajo nobenih dokumentov, ki so povezani s tem primerom in so v rokah opozicije, saj bi bili lahko v prihodnje del kriminalne preiskave Zaeva. Gruevski vztraja, da je Zaev agent tuje tajne službe, vendar ni pojasnil, katere države.

Gruevski je na oblasti od leta 2006 in je lani znova zmagal na volitvah, po mnenju socialdemokratov s prevaro, zaradi česar že devet mesecev bojkotirajo seje parlamenta. Premierju njegovi kritiki očitajo, da je zavrl demokratični proces v balkanski državi, ki si že nekaj časa prizadeva za članstvo v Evropski uniji in Natu.

Tako naj bi se pri svojem populističnem vladanju zgledoval po madžarskem premierju Viktorju Orbanu in turškemu predsedniku Tayyipu Erdoganu, pri tem pa povsem ignoriral opozorila iz Bruslja in Washingtona. Med drugim si je povsem podredil medije, prek katerih spretno obvladuje javno mnenje.