Skoraj vsi poslanci in poslanke malteškega parlamenta so potrdili pravico istospolno usmerjenih do poroke. Foto: Reuters
Skoraj vsi poslanci in poslanke malteškega parlamenta so potrdili pravico istospolno usmerjenih do poroke. Foto: Reuters

V spremenjenem zakonu bo izraza "mož" in "žena" zamenjal izraz "zakonec", besedi "mati" in "oče" pa bosta zamenjala izraza "starš, ki je rodil" in "starš, ki ni rodil," poroča BBC.

Premier Joseph Muscat, ki je bil prejšnji mesec ponovno izvoljen, je enakopravnost postavil za glavno prioriteto. Glasovanje v parlamentu je označil za "zgodovinsko". Kot je dejal, "to kaže, da sta naša demokracija in družba prišli do stopnje zrelosti in zdaj lahko rečemo, da smo vsi enakopravni".

Kljub nasprotovanju Katoliške cerkve je bil proti spremembam zakona v 67-članskem parlamentu oddan le en glas. Opozicijski voditelj Simon Busuttil je sporočil, da je bila z glasovanjem za priznanje istospolnih porok njegova Nacionalistična stranka na "pravi strani zgodovine".

Na trgu pred parlamentom je sprejetje sprememb v organizaciji malteškega gibanja za pravice istospolno usmerjenih proslavilo več sto ljudi. BBC navaja, da gre za pomembno prelomnico za otok, na katerem so ločitev uzakonili šele leta 2011.