V Darajo je prispelo devet tovornjakov s hrano in medicinsko pomočjo. Foto: Reuters
V Darajo je prispelo devet tovornjakov s hrano in medicinsko pomočjo. Foto: Reuters
false
Po podatkih ZN-a živi na obleganih območjih v Siriji skoraj 600.000 ljudi. Obleganja izvajajo predvsem vladne sile. Foto: Reuters

"Sirske demokratične sile (SDF) so prekinile zadnjo oskrbovalno pot med Manbidžom in turško mejo," je sporočil observatorij. IS še vedno nadira ozemlje ob turški meji, po katerih potekajo sekundarne oskrbovalne poti do bojišč, a so te veliko bolj nevarne in težko dostopne, je pojasnil vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

Ta teden je SDF ob podpori zračnih napadov koalicije pod vodstvom ZDA prekinil pot, ki poteka iz Manbidža severno proti obmejnemu kraju Džarabulus pod nadzorom IS. Po tej poti so potovali skrajni borci, orožje in denar. SDF je prav tako blokiral pot iz Manbidža, ki poteka proti jugu do Rake, de facto prestolnice IS v Siriji.

Rahman je povedal, da morajo sedaj džihadisti, če želijo iz Rake doseči turško mejo, uporabiti pot, ki je veliko nevarnejša zaradi bližine sirskih vladnih sil in ruskih zračnih napadov.

Konvoj dosegel Darajo
V četrtek je sicer v oblegano Darajo prišel prvi konvoj s pomočjo v hrani od novembra 2012, ko so vladne sile začele oblegati mesto pod nadzorom upornikov. Kot je dejal predstavnik sirskega Rdečega polmeseca Tamam Mehrez, so z devetimi tovornjaki pripeljali tudi medicinsko pomoč. Zaloge hrane naj bi zadoščale za mesec dni.

Združeni narodi so v četrtek sporočili, da je režim v Damasku dovolil dostop konvojem s humanitarno pomočjo do konca meseca do vseh 19 obleganih območij v Siriji, tudi Darajo. A kot je opozoril posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura, je Damask dostop dovolil že v preteklosti, nato pa je konvojem preprečil razdeljevanja pomoči. Daraja sicer leži blizu glavnega mesta Damask.

Prvi konvoj s humanitarno pomočjo - v sicer skromnih količinah - po letu 2012 je tja prispel prispel že 1. junija, a so z njim v mesto pripeljali le zdravila, ne pa tudi hrane. V mestu je pred vojno živelo okoli 80.000 ljudi, zdaj pa naj bi jih bilo po ocenah med 4.000 in 8.000.

De Mistura je pojasnil, da je sirska vlada dostop dovolila zaradi pritiska zahtev po dostavi humanitarne pomoči iz zraka, če po kopnem ne bodo mogli pomagati obleganemu prebivalstvu. De Mistura sicer upa, da draga in nevarna pomoč iz zraka ne bo potrebna.

19 obleganih območij, predvsem od vladnih sil
Po podatkih ZN-a živi v Siriji na 19 obleganih območjih, ki jih oblegajo večinoma vladne sile, skoraj 600.000 ljudi. Še skoraj štirje milijoni ljudi živijo na težko dostopnih območjih. Številni ljudje trpijo zaradi podhranjenosti. Daraja je bilo eno izmed prvih mest, kjer so se leta 2011 začeli protesti proti predsedniku Bašarju Al Asadu, poroča BBC.