Da je v mladosti poskusil marihuano, je priznal tudi Milanovićev predhodnik na čelu SDP-ja, pokojni Ivica Račan. Foto: EPA
Da je v mladosti poskusil marihuano, je priznal tudi Milanovićev predhodnik na čelu SDP-ja, pokojni Ivica Račan. Foto: EPA
Kajenje marihuane
Hrvaški poslanci niso zbližali stališč glede odnosa do mehkih drog. Foto: EPA

V hrvaškem saboru so člani vladajočega HDZ-ja med razpravo o izsledkih nacionalne strategije boja proti drogam za leto 2006 obtožili opozicijske socialdemokrate, da z zahtevami po dekriminalizaciji mehkih drog skušajo legalizirati droge in s tem še povečati že tako veliko število odvisnikov na Hrvaškem.

Milanović na udaru
Največ obtožb je bil deležen vodja SDP-ja Zoran Milanović, ki je javno priznal, da je v mladosti poskusil marihuano, poroča hrvaški Jutarnji list. Poslanka HDZ-ja Zdenka Babić Petričević je SDP-jevcem sporočila: "Vaši prvi ljudje kadijo, in kako boste dosegli, da ne bo kadila hrvaška mladina?" Z njo se je strinjal tudi predstavnik hrvaškega ministrstva za zdravje, ki je opozoril, da ni dobro pošiljati sporočil o tem, da so mehke droge namišljen in ne resen problem. Hkrati je zatrdil, da ne obstajajo mehke in trde droge, ampak samo odvisnost.

Vlado skrbijo podatki
Poslanci SDP-ja so dejali, da je tako žaljenje njihovega predsednika nedopustno, za obtožbe pa vidijo razlog predvsem v negativnih podatkih glede rasti števila odvisnikov in manjši zaplembi droge na Hrvaškem. Ponovili so svoje stališče, da se ne zavzemajo za legalizacijo, ampak dekriminalizacijo mehkih drog, kar pomeni, da se posedovanje mehkih drog obravnava kot prekršek, saj so bili do zdaj po njihovem mnenju žrtve državne represije predvsem mladi, ne preprodajalci.

Po podatkih hrvaške vlade se je lani povečalo število odvisnikov na zdravljenju in tudi več vrst drog na ulici. Tako se je lani zaradi odvisnosti zdravilo 7.427 ljudi, kar je več kot leta 2005, medtem ko je delež smrti zaradi droge upadel za 15 odstotkov v primerjavi z letom prej.

G. V.