Vlak Thalys express je bil na poti iz Amsterdama v Pariz. Foto: Reuters
Vlak Thalys express je bil na poti iz Amsterdama v Pariz. Foto: Reuters
Pariz
Štirje potniki, ki so obvladali napadalca, so prejeli odlikovanje legije časti. Foto: Reuters

Francosko tožilstvo je tudi uradno vložilo obtožnico proti 25-letniku, ki je obtožen "ciljnega in naklepnega" džihadističnega napada ter sodelovanja v v "teroristični združbi s ciljem izvedbe enega ali več pogubnih napadov".

Kot je še pred vložitvijo obtožnice pojasnil pariški tožilec Francois Molins, se je osumljenec prejšnji petek v Bruslju vkrcal na vlak, ki je bil namenjen iz Amsterdama proti Parizu, in bil pri tem oborožen s kalašnikovko in 270 naboji, poleg tega pa je imel pri sebi še pištolo, plastenko goriva in nož.

Na napad se je očitno skušal pripraviti na stranišču vlaka, a ko je prišel ven brez zgornjega dela oblačil, so ga obvladali dva mlada ameriška vojaka, njun prijatelj in 62-letni Britanec. Vsi štirje so bili odlikovani z najvišjim francoskim odlikovanjem, legijo časti.

Čeprav je Kazani po prijetju zatrdil, da je nameraval zgolj oropati potnike, pa pariški tožilec meni, da so njegove trditve "le malo verjetne". Osumljenec se je namreč v svojih odgovorih vse bolj izmikal, v ponedeljek pa sploh ni hotel več sodelovati v policijskih zaslišanjih.

Ogled posnetkov skrajnežev
Med nizom dokazov, ki govorijo v korist obtožbi "poskusa umora" kot dela "ciljnega in naklepnega" terorističnega napada, je Molins izpostavil dejstvo, da je Kazani junija obiskal mesto na jugu Turčije, od koder bi lahko odpotoval v Sirijo. Poleg tega je pred napadom na svojem telefonu gledal videoposnetek, ki poziva "k nasilnim dejanjem v imenu skrajnega islama".

Preiskovalci so sumničavi tudi glede tega, kako si je lahko Kazani, ki trdi, da je v Bruslju spal na prostem, privoščil vozovnico za vlak za prvi razred, ki stane 149 evrov. Glede na navedbe prodajalcev vozovnic je Kazani plačal z gotovino in zavrnil možnost nakupa vozovnice za predhodni vlak, na katerem so bili še prosti sedeži, kar po mnenju Molinsa nakazuje na skrbno vnaprej načrtovan napad.