Ameriški obrambni minister James Mattis se rokuje z načelnikom generalštaba iraške vojske generalom Othmanom al-Ghanimijem. Foto: Reuters
Ameriški obrambni minister James Mattis se rokuje z načelnikom generalštaba iraške vojske generalom Othmanom al-Ghanimijem. Foto: Reuters
Irak
Iraške sile ob pomoči ameriških zračnih sil in svetovalcev ožijo obroč okrog Mosula. V nedeljo so sprožile ofenzivo za zavzetje zahodnega dela mesta. Vzhodnega so osvobodile januarja. Foto: Reuters

Mattis je tako pomiril Iračane, ki so jih pred tem razburile izjave ameriškega predsednika Donalda Trumpa o tem, da bi morale ZDA zapleniti iraško nafto, s čimer bi financirale svojo navzočnost v državi in obenem odvzele skrajni skupini Islamska država ključen vir prihodka.

Američani plačujemo za nafto
A Mattis, upokojeni general, ki je poveljeval enotam med invazijo na Irak leta 2003, je to zavrnil. "Vsi v Ameriki smo v splošnem vseskozi plačevali za plin in nafto, in prepričan sem, da bomo to počeli tudi v prihodnosti," je ob začetku obiska novinarjem dejal Mattis. "V Iraku ne nameravamo nikomur zaseči nafte," je dodal.

Poleg izjav o nafti je bil Trump v Iraku deležen kritik tudi na račun svojega izvršnega ukaza, s katerim je začasno prepovedal vstop v ZDA državljanom sedmih držav, vključno z Irakom. Sodišča so sicer prepovedala izvajanje ukaza, a Bela hiša že pripravlja novega, s katerim bi zaobšli sodno odločitev.

Mattis: Iračani ne bodo imeli težav pri vstopu v ZDA
Mattis novega besedila še ni videl, je pa prepričan, da glede vstopa v ZDA ne bo težav za Iračane, ki so se bojevali za ameriške sile ali sodelovali z njimi.

Poveljnik koalicijskih sil pod vodstvom ZDA Stephen Townsend je menil, da ameriškim silam, potem ko je koalicija, ki ji poveljujejo ZDA, zavzela Mosul, ne bo treba zapustiti Iraka: "Ne pričakujem, da nam bo vlada sporočila, naj odidemo. Iraška vlada je spoznala, da gre za kompleksen boj, v katerem potrebujejo pomoč koalicije tudi po koncu boja za Mosul," je dejal Townsend.

Mosul in Raka bosta osvobojena najpozneje v šestih mesecih
Iraške sile so operacijo za zavzetje Mosula začele 17. oktobra. Do zdaj so bile uspešne pri boju za vzhodni del mesta. V nedeljo so začele še operacijo za zavzetje zahodnega dela. Koalicijo sestavlja več kot 9.000 ljudi, več kot polovica je Američanov. Townsend je prepričan, da bosta tako Mosul kot tudi Raka v Siriji najpozneje v šestih mesecih iztrgana iz rok Islamske države.

Al Sadr pozval k odhodu Američanov
Vplivni iraški šiitski klerik Moktada Al Sadr je sicer v ponedeljek pozval iraško vlado, naj po zavzetju Mosula ukaže umik ameriških in drugih koalicijskih sil iz države. Mattis je Al Sadrov poziv označil za "iraško notranjo zadevo".