Britanska premierka Theresa May je uperila prst v Rusijo, ki naj bi bila z veliko verjetnostjo kriva za zastrupitev Sergeja in Julije Skripal. Foto: BoBo
Britanska premierka Theresa May je uperila prst v Rusijo, ki naj bi bila z veliko verjetnostjo kriva za zastrupitev Sergeja in Julije Skripal. Foto: BoBo
Salisbury
Britanska vojska v Salisburyju odstranjuje očitno kontaminirano vozilo. Foto: EPA

Kot je Mayeva pojasnila britanskim poslancem, je analiza v laboratoriju v Porton Downu pokazala, da sta bila Rusa zastrupljena z živčnim plinom novičokom, ki ga je v 70., 80. in 90. letih prejšnjega stoletja razvila Sovjetska zveza.

Bo Velika Britanija izgnala ruske diplomate?
Zato je Mayeva Rusijo pozvala, naj pomaga pri razjasnitvi vseh okoliščin primera in naj do torka Organizaciji za prepoved kemičnega orožja posreduje vse podrobnosti programa razvoja živčnih strupov novičok, sicer se bo London odzval s sankcijami proti Moskvi, ki bodo predstavljene v sredo. Mogoč je tudi izgon ruskih diplomatov iz Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

Ne bomo trpeli poskusa umora nedolžnih civilistov
"Poskus umora z uporabo živčnega strupa na ravni orožja v britanskem mestu ni bil samo zločin nad Skripalom. Šlo je za nekritičen in brezobziren napad na Združeno kraljestvo, ki je ogrozil življenja nedolžnih civilistov. Ne bomo trpeli takšnega predrznega poskusa umora nedolžnih civilistov na naših tleh,"
je bila kritična Mayeva, ki je pred nastopom v britanskem parlamentu vodila krizno sejo britanskega sveta za nacionalno varnost.

Moskva: Gre za šov v britanskem parlamentu
Opazovalci menijo, da bodo izjave Mayeve še dodatno poslabšale odnose med Veliko Britanijo in Rusijo. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je v odzivu izjave Mayeve označila kot "cirkuško predstavo v britanskem parlamentu". Dodala je, da gre za "politično kampanjo, ki temelji na provokacijah".

Putin: Najprej naj raziščejo, potem pa se bomo pogovarjali
Že pred izjavo premierke pa je ruski predsednik Vladimir Putin ob robu obiska farme na jugozahodu Rusije na vprašanje novinarja britanskega BBC-ja o vpletenosti Rusije v poskus umora v Salisburyju odgovoril, "naj najprej naj raziščejo, kaj se je zgodilo, potem pa se bodo pogovarjali o tem".

Skupno v bolnišnicah sprejeli 21 ljudi
66-letnega Skipala in njegovo 33-letno hčerko Julijo so 4. marca nezavestna našli na klopi v parku v Salisburyju na jugu Anglije. Oba sta še vedno v kritičnem stanju. Skupno so morali v povezavi z napadom nanju v bolnišnico sprejeti 21 ljudi, med njimi tudi policista, ki ju je našel.

ZDA stojijo ob strani najbližji zaveznici
Zastrupitev dvojnega agenta so medtem obsodili tudi v Beli hiši, kjer pa niso omenili Rusije. Kot je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ki je zastrupitev označila za grozodejstvo, ZDA svoji "najbližji zaveznici" stojijo ob strani.

Britanska premierka Theresa May postavila ultimat Rusiji
Britanska premierka Theresa May postavila ultimat Rusiji