Kdo bo četrtega novembra palce obrnil gor? Foto: Reuters
Kdo bo četrtega novembra palce obrnil gor? Foto: Reuters
Kandidata z ženama
Za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska? Foto: Reuters
Obama odbil McCainove napade

Predsedniška kandidata sta se tokrat spopadla v 90-minutni bitki na univerzi Hofstra v državi New York. Kot je bilo to običaj na prejšnjih debatah, pa je tudi tokrat 72-letni republikanec napadal 25 let mlajšega tekmeca. Največ pozornosti sta namenila gospodarskim vprašanjem, zdravstvenemu zavarovanju, izobraževanju in energetski politiki.

Se Obama bojuje proti Bushu ali McCainu?
Obama je večkrat ponovil, da McCainova izvolitev pomeni nadaljevanje osemletne politike Georgea Busha, a McCain se s tem ni strinjal: "Senator Obama, jaz nisem predsednik Bush. Če bi se želeli pomeriti z njim, bi morali za Belo hišo kandidirati pred štirimi leti." A demokrat Obama mu ni ostal dolžan: "Pogosto imam težavo z ločevanjem vaših stališč od njegovih. Če sem pri gospodarskih temah, kot so davčna politika, javna poraba in energetska politika, ki so Američanom res pomembne, vaša mnenja zamenjal za Busheva, je to zato, ker ste vedno energično zagovarjali njegove poteze."

15 minut slave za vodovodarja Joeja
Vneta razprava se je spet vnela pri davčni politiki, oba pa sta življenje povprečnega Američana večkrat primerjala z vodovodarjem Joejem, ki je Obamo navdušil med obiskom Ohia. Oba sta zagotovila, da je treba pomagati prav delavnim, poštenim ljudem, kot je Joe. McCain je tudi kritiziral Obamovo zamisel, da bi zvišal davke vsem, ki na leto zaslužijo več kot 250.000 dolarjev, saj naj bi s tem prizadel prav majhne poslovneže, kot je Joe. Obamov odgovor je bil, da bi z njegovim načrtom davke znižali 95 odstotkom Američanov. "Oba si želiva znižati davke, razlika je le v tem, za koga."

Bo McCain ubral svojo ali sledil Bushevi poti? Debato o tem si oglejte v prvem posnetku na desni, v drugem pa utemeljitve, čigav podpredsedniški kandidat je boljši.

McCain ne uspe ujeti Obame
Republikanec je bil pod hujšim pritiskom, da se mora odrezati dobro, saj v javnomnenjskih anketah že krepko zaostaja za Obamo, za kar se Obama lahko zahvali tudi tednom gospodarske negotovosti in preteče finančne krize. Ankete, opravljene tri tedne pred volitvami, ki bodo četrtega novembra, so namreč pokazale, da večina volivcev na gospodarskem področju, ki je prevladalo nad vprašanji zunanje in varnostne politike, bolj zaupa prav senatorju iz Illionoisa.

Kdo je bolj "umazan?"
Ankete, opravljene neposredno po koncu soočenja, so pokazale, da je tudi v tretji debati postal zmagovalec Barack Obama, ki je tako kot tekmec priznal, da je bil ton obeh v zadnjem soočenju "oster". McCain je še dejal, da je Obama za negativne oglase zapravil največ izmed vseh predsedniških kandidatov do zdaj, Obama pa mu je vrnil z izsledki neke raziskave, ki je ugotovila, da je bilo negativnih oglasov McCainove kampanje kar 100 odstotkov.

Raziskava Reutersa in Zogbyja, opravljena nekaj ur po debati, je pokazala, da vodi Obama s 49 odstotki proti McCainovim 44 odstotkom .

A. P.

Obama odbil McCainove napade