V Vuhanu so potrebovali manj kot teden dni za testiranje 11 milijonov prebivalcev. Foto: Reuters
V Vuhanu so potrebovali manj kot teden dni za testiranje 11 milijonov prebivalcev. Foto: Reuters

Glavno mesto kitajske pokrajine Hubei velja za izvor novega koronavirusa, od tam pa se je po decembru 2019 razširil po vsej Kitajski in nato po vsem svetu.

V Vuhanu so širjenje koronavirusa uspešno omejili in do prejšnjega tedna so bili praktično leto dni uradno brez okužb. Zaradi potrjenih sedmih lokalnih prenosov okužbe, ki so jih po navedbah oblasti prinesli delavci iz drugih pokrajin, so se odločili za testiranje vseh prebivalcev. Izjema so bili le mlajši od šestih let in študentje, ki so na počitnicah.

Testiranje 11 milijonov prebivalcev, ki se je začelo v torek in končalo v nedeljo, je izvajalo 28.000 zdravstvenih delavcev na 2800 lokacijah. Do sobote so odkrili 37 lokalnih prenosov okužbe in 41 lokalnih asimptomatskih prenašalcev novega koronavirusa.

Delta povzročila rast okužb

Če je Kitajska z množičnimi testiranji in zapiranji javnega življenja hitro in uspešno zajezila širjenje novega koronavirusa, pa se po več kot letu dni normalnega življenja znova širijo okužbe zaradi bolj nalezljive koronavirusne različice delta.

Od 20. julija so tako okužbe z deltarazličico odkrili v več kot desetih kitajskih mestih in v mnogih so se, tako kot v Vuhanu, odločili za množična testiranja prebivalcev.

V nedeljo je bilo na novo potrjenih 125 okužb, pri čemer je šlo v 95 primerih za lokalni prenos. To je več kot v soboto, ko so potrdili 96 novih okužb z 81 lokalnimi prenosi.

Večino primerov so odkrili v mestih Džengdžov in Jangdžov. V slednjem so se po vzoru Vuhana že odločili za množično testiranje, medtem ko bo Džengdžov izvajal vzorčno testiranje.

Na Kitajskem je bilo s koronavirusom okuženih 93.826 ljudi, umrlo pa jih je 4636.

Številna kitajska mesta se odločajo za množična testiranja. Foto: Reuters
Številna kitajska mesta se odločajo za množična testiranja. Foto: Reuters