Množično testiranjev Vuhanu. Foto: Reuters
Množično testiranjev Vuhanu. Foto: Reuters

Vuhan je bil v ospredju svetovne javnosti na začetku lanskega leta, ko je bilo tam prvo žarišče novega koronavirusa. Po izjemno strogih ukrepih, ki so jih izvajali dolge mesece, med njimi je bilo večmesečno strogo zaprtje mesta, niso več potrdili okužb.

V zadnjih tednih pa iz Kitajske poročajo o največ novih okužbah v več kot letu, še vedno pa je število izjemno nizko: v 10 dneh so potrdili 300 okužb v okoli 15 pokrajinah po celotni državi. Vlada je ukrepala takoj: začeli so množično testirati in uvajati ukrepe, omejene na posamezna območja. Oblasti širjenje pripisujejo različici delta, ki se hitro širi, in domači turistični sezoni.

V torek so sicer v celotni državi potrdili 90 okužb. Kitajska zdravstvena komisija je sporočila, da je bilo 61 primerov lokalno prenesenih, dan prej jih je bilo 55. Prve okužbe znotraj zadnjega širjenja so potrdili pri zaposlenih v Nankingu. Tam so oblasti vseh 9,2 milijona prebivalcev testirale trikrat, več sto tisoč pa so poslale v karanteno.

Zdaj so se oblasti preusmerile v iskanje mogočih stikov v turističnem kraju Džangdžjadžje v pokrajini Hunan, ki naj bi jo obiskalo več obiskovalcev iz Nankinga. Prva okužba naj bi bila v tamkajšnjem gledališču, zato skušajo poiskati 5000 obiskovalcev predstav, ki so se potem vrnili v domače kraje.

ZDA v 60 držav poslale več kot 110 milijonov odmerkov cepiva

Bela hiša je sporočila, da so ZDA do zdaj poslale v svet več kot 110 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, ki so šla v več kot 60 držav od Afganistana do Zambije. O tem naj bi še danes spregovoril tudi predsednik ZDA Joe Biden, ko bo razložil ameriško strategijo boja proti širjenju koronavirusa po svetu.

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v ZDA do ponedeljka le uspelo z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepiti 70 odstotkov odraslega prebivalstva. To je bil sicer cilj, ki si ga je predsednik ZDA Joe Biden zadal do 4. julija.

Število hospitaliziranih se v ZDA sicer hitro povečuje. Od ponedeljka je v bolnišnicah več kot 50.000 ljudi, Guardian navaja podatke ameriškega zdravstvenega ministrstva. To je občutno manj kot na vrhuncu epidemije januarja leta, toda na podobni ravni kot lansko poletje, ko cepiv še ni bilo.