Medvedjev je tudi dejal, da bi morala varnost različnih družbenim skupinam in nevladnim organizacijam zagotoviti država sama. Foto: EPA
Medvedjev je tudi dejal, da bi morala varnost različnih družbenim skupinam in nevladnim organizacijam zagotoviti država sama. Foto: EPA
Ana Politkovska
Ana Politkovska je razkrila grobe zlorabe ruskih sil v Čečeniji. Foto: EPA

Medvedjev je pristal na pogovor za časopis Nova Gazeta, ki je bil zlasti zanimiv zato, ker omenjeni časopis velja za enega najostrejših kritikov politike Kremlja. Njegov predhodnik in zdajšnji premier Vladimir Putin za ta časopis v osmih letih na položaju ni nikoli spregovoril.

"V Rusiji je demokracija že uveljavljena"
Medvedjev je na vprašanje, ali Rusi žrtvujejo demokracijo za boljši gospodarski položaj, odgovoril, da tovrstnega trgovanja ni in da je v Rusiji demokracija že uveljavljena. "V nobenih okoliščinah ne moreš postaviti stabilnega in uspešnega življenja proti vrsti političnih pravic in svoboščin. Ne moreš postaviti demokracije proti zadovoljstvu ... Menim, da nam ni treba rehabilitirati demokracije. Mi smo imeli demokracijo, imamo jo in imeli jo bomo še naprej," je dejal.

Prizadet zaradi smrti štirih novinarjev
Z intervjujem naj bi Medvedjev želel izreči podporo časniku, ki ga je zaznamovala vrsta tragičnih zgodb, med katerimi je najbolj odmeval umor prodorne novinarke Ane Politkovske. "Medvedjev ni ostal neprizadet ob grozljivih zločinih, ki so zaznamovali časopis," je dejala njegova predstavnica Natalija Timakova. Kar štirje novinarji tega časnika so bili ubiti ali pa so umrli v sumljivih okoliščinah.

Ko je Medvedjev lani prevzel predsedniški položaj, so liberalni poznavalci upali, da bo pospešil demokratične reforme, vendar je bilo do zdaj le malo znamenj sprememb. Ves čas je pod drobnogledom tudi njegov odnos s Putinom, ki je postal vpliven premier.

NIč novega v primeru Hodorkovski
V pogovoru za Novo Gazeto je Medvedjev dal vedeti, da se tudi v prihodnje ne bo vmešaval v proces proti nekdaj najbogatejšemu Rusu Mihailu Hodorkovskemu, ki je bil med Putinovim vladanjem zaprt zaradi prevare in utaje davkov. Nekateri so namreč menili, da ga bo takoj, ko bo prišel na oblast, pomilostil. "Državni uslužbenci in predsednik ne smejo dajati napovedi o sodnih procesih," je bil kratek.

A. P.