Premier in predsednik na smučanju pri Sočiju. Foto: EPA
Premier in predsednik na smučanju pri Sočiju. Foto: EPA
Dimitrij Medvedjev
Medvedjev se je v soboto mudil v zračni vojaški bazi Kubinka pri Moskvi. Foto: EPA

"Jaz sem voditelj te države, jaz sem na čelu države," je povedal v intervjuju za britanski BBC. Mnogi analitki so namreč dvomili, da bi bil Medvedjev sposoben voditi državo neodvisno od svojega predhodnika Putina. Tudi javnomnenjske raziskave v Rusiji so pokazale, da 12 odstotkov ljudi verjame, da je oblast dejansko v rokah Medvedjeva, 34 odstotkov pa jih je prepričanih, da ima niti v rokah Putin.

"Gospod Putin je premier vlade in ima veliko napornega dela, a glavne odločite v imenu države sprejema predsednik, kar je povsem jasno," pojasnjuje Medvedjev, ki na račun Putina ni povedal nobene kritike. Na vprašanje, ali sebe vidi kot poštenega policista in Putina kot pokvarjenega, pa je odgovoril: "Oba sva poštena policista."

Priznal politične umore
Ruski predsednik je govoril tudi o nepojasnjenih umorih zadnjih let. Priznal je, da v Rusiji obstajajo umori političnega značaja, katerih so po njegovih besedah žal žrtve pogosto tudi novinarji. "Po mojem mnenju sicer ne gre v vseh primerih za politično motivirana dejanja. Sem pa prepričan, da bi v nekaterih primerih lahko šlo za politično maščevanje," je pojasnil Medvedjev.

Ob tem je menil, da je dobro, da v Rusiji obstaja časnik Nova Gazeta, eden redkih medijev, ki si upa kritizirati Kremelj, in obljubil, da bo za ta časnik dal intervju. "To je treba storiti," je zatrdil.

Za omenjeni časopis sta med drugim pisali tudi pred dvema letoma umorjena Ana Politkovska in januarja letos ubita Anastazija Baburova. Na isti dan kot Baburova je bil ustreljen tudi odvetnik Politkovske Stanislav Markelov. Umrl pa je tudi neodvisni novinar iz Murmanska Šafik Amrahov, ki je bil decembra lani ustreljen v glavo. Še en novinar je umrl v požaru v opozicijskem časopisu Arsenievske vesti na začetku januarja.

M. R.