Številni Rusi še vedno občudujejo Stalina. Foto: EPA
Številni Rusi še vedno občudujejo Stalina. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
"Spomin na nacionalne tragedije je svet kot spomin na zmage," je dejal Medvedjev. Foto: EPA
Rusija se spominja stalinovskih žrtev

V svojem videoblogu je Medvedjev ob dnevu spomina na žrtve političnih represij v Rusiji opozoril, da ni opravičila za milijone žrtev stalinističnih čistk. "Nič ni tako pomembno kot človeško življenje. In nič ne opravičuje nasilja," je dejal in dodal, da bi morali imeti mračni trenutki nekdanje Sovjetske zveze mesto v kolektivnem spominu ruskih državljanov tako kot zmaga leta 1945.

"Spomin na tragedije je enako svet kot spomin na zmage. Zelo je pomembno, da mladi razumejo in sočustvujejo z eno največjih tragedij v ruski zgodovini," je poudaril Medvedjev, ki meni, da je še vedno veliko tistih, ki menijo, da so te žrtve upravičili višji državni cilji, a po njegovih besedah noben uspeh, ambicija ali razvoj države ne morejo upravičiti cene bolečine in človeških življenj.

Neenoten spomin na Stalina
Stalin je med Rusi še vedno predmet žgočih razprav tudi skoraj dve desetletji po razpadu Sovjetske zveze. Za nekatere Ruse je kruti tiran, ki je med svojim totalitarnim vladanjem milijone ljudi poslal v smrt in poteptal ideale socialistične revolucije, medtem ko javnomnenjske ankete kažejo, da ga ima večina še vedno za odločnega vojnega voditelja, ki je obranil domovino in jo zgradil v svetovno velesilo.

Borci za človekove pravice so zaskrbljeni nad potezami nekaterih predstavnikov oblasti, ki hočejo opravičiti Stalinove zločine z osredotočanjem na njegove dosežke, kar je še posebej prišlo do izraza med letoma 2000 in 2008, ko je državo vodil Vladimir Putin.

Trenutni priročniki za ruske učitelje Stalina opisujejo kot učinkovitega menedžerja, ki je deloval racionalno v kampaniji terorja, da bi moderniziral Sovjetsko zvezo. Za zgodovinarje je tak pogled ignorantski do milijonov nedolžnih žrtev njegovega režima.

Skrb nad nevednostjo
Medvedjev je opozoril pred poskusi rehabilitacije tistih, ki so odgovorni za iztrebljanje svojih ljudi. "Pred dvema letoma so sociologi opravili anketo in skoraj 90 odstotkov naših državljanov, starih med 18 in 24 let, ni uspelo imenovati uglednih ljudi, ki so trpeli ali umrli v letih represije. To nas lahko samo skrbi," je bil jasen Medvedjev.

Dan spomina na žrtve politične represije je pred 18 leti razglasil nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin, ki je bil prepričan, da bo le s soočenjem s preteklimi zločini mogoče zgraditi demokracijo po letih represije.

V zadnjih letih Rusijo še posebej jezijo poskusi zahodnih politikov, da bi očrnili ogromne žrtve med prebivalci Sovjetske zveze v zmagi nad nacistično Nemčijo, kar je v Rusiji znano kot velika domoljubna vojna. Medvedjev je opozoril, da to ne sme biti razlog za zatiskanje oči pred revizijo zgodovine.

Rusija se spominja stalinovskih žrtev