Vlaidmir Putin je v poljskem časopisu objavil članek o sovjetsko-nacističnem paktu, sklenjenem 23. avgusta 1939. Foto: EPA
Vlaidmir Putin je v poljskem časopisu objavil članek o sovjetsko-nacističnem paktu, sklenjenem 23. avgusta 1939. Foto: EPA
Andrzej Wajda: Katyn
Predlani je bil posnet poljski film o pokolu v Katynskem gozdu. Foto: NN

V članku za poljski časopis Gazeta Wyborcza je tudi izrazil obžalovanje zaradi pomora poljskih vojakov, ki so ga zagrešile sovjetske sile leta 1940 v Katynskem gozdu. Njegove besede naj bi olajšale napetosti s Poljsko zaradi druge svetovne vojne. Hkrati pa je kritiziral tudi münchenski sporazum med Francijo in Veliko Britanijo, s katerim je bilo, kot je zapisal, porušeno protinacistično zavezništvo.

Putin je o tem govoril dan pred slovesnostjo ob 70. obletnici nemške invazije na Poljsko, ki jo bodo skupaj z drugimi svetovnimi voditelji zaznamovali v torek v Gdansku. "Naša naloga je, da umaknemo breme nezaupanja in predsodkov, ki so ostali iz preteklosti v poljsko-ruskih odnosih. Naša naloga je, da obrnemo stran in začnemo pisati novo," je zapisal Putin v članku, ki ga je objavila tudi ruska vlada na svoji spletni strani.

Spomin na pakt, sklenjen pred 70 leti, s katerim sta se takratna Sovjetska zveza in nacistična Nemčija dogovorili o razdelitvi Poljske in drugih baltskih držav, je dolgo kazil odnose med Moskvo in Poljsko ter drugimi državami vzhodne Evrope.

Samo mesec po podpisu pakta je sovjetska armada napadla in okupirala vzhodno Poljsko. "Sprejemljivo je obsoditi - in to z dobrim razlogom - pakt Molotova in Ribbentropa, ki je bil sklenjen avgusta 1939," je še zapisal ruski premier, s čimer je imel v mislih zunanja ministra obeh držav, ki sta dogovor podpisala v Moskvi.

Dogovor z nacističnim režimom ni bil sprejemljiv
Putin je v članku nadaljeval, da je danes jasno, da vsakršna oblika dogovora z nacističnim režimom ni sprejemljiva z moralnega stališča in ni imela možnosti, da bi bila uresničena. Pri tem pa je opozoril, da sta Francija in Anglija leto prej s Hitlerjem podpisali dobro znani sporazum, ki je uničil vsakršne težnje po ustanovitvi skupne fronte proti fašizmu.

Leta 1940 je sovjetska tajna policija po neposrednem ukazu Josipa Stalina v gozdovih blizu Smolenska pobila več kot 21.000 vojaških častnikov in intelektualcev. Moskva je odgovornost za poboje prevzela šele leta 1990, pred tem pa je za pokol obtoževala naciste.