Medvedjev je obiskal prizorišče nesreče. Foto: EPA
Medvedjev je obiskal prizorišče nesreče. Foto: EPA
Rusija
Nesrečo je preživel samo en član od 37 igralcev in klubskih uradnikov. Foto: EPA
Rusija žaluje

Navijači in hokejisti z vsega sveta izražajo žalost in sožalje, potem ko je v sredini nesreči potniškega letala hokejskega kluba v bližini letališča v Jaroslavlju umrlo 43 od 45 ljudi na krovu. Preživela sta le en igralec in en član posadke. Preživeli igralec Aleksander Galimov ima opekline na 90 odstotkih telesa in je tako kot preživeli član posadke v kritičnem stanju.

"Solze na ledu," je na naslovnici zapisal priljubljeni časopis Tvoi Den pod fotografijo hokejskega moštva. "Še ena grozovita letalska nesreča je pretresla Rusijo," je še dodal. V dvorano, kjer je domoval klub, so prišli številni navijači in se poklonili pokojnim igralcem.

Priče poročajo, da so zaslišali glasen pok, ko je letalo treščilo v tla in nato zagorelo. Ruski preiskovalci so sporočili, da je za nesrečo najverjetneje kriva tehnična napaka ali napaka pilota, čeprav so bile vremenske razmere odlične.

"Rusija potrebuje sodobne letalske družbe"
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki bi moral v hokejski dvorani v Jaroslavlju v četrtek govoriti na politični konferenci, je izrazil sožalje svojcem žrtev. "Navijači Lokomotive žalujejo, vsa država žaluje," je pred obiskom prizorišča nesreče dejal predsednik.

Medvedjev je po novi letalski nesreči kritiziral varnost ruskega letalskega prometa in zahteval temeljito preiskavo letalske nesreče.

"Težave civilnega letalstva in letalske varnosti so bile predmet številnih razprav. V ta namen smo namenili precej sredstev, a situacija ostaja slaba, kar kaže tudi niz letalskih nesreč to poletje," je dejal Medvedjev in poudaril, da tako ni mogoče nadaljevati.

Po njegovem prepričanju bi bilo treba bistveno zmanjšati število letalskih družb v Rusiji in "ustvariti sodobne družbe, ki bi pokrivale celotno Rusijo".

Če država ne more proizvajati zanesljivih letal, bi morala kupiti tuja, je še dejal ruski predsednik, ki se je na prizorišču nesreče okoli 300 kilometrov severovzhodno od Moskve sešel s prometnim ministrom Igorjem Levitinom in ministrom za izredne razmere Sergejem Šojgujem.

Nesreča je zadnja v nizu letalskih nesreč to poletje v Rusiji. Med drugim je v dveh nesrečah letal tupoljev 134 in antonov 24 skupaj umrlo več kot 50 ljudi.

Rusija žaluje